Nieuws uit de Brugse regio

Brugse ondernemers ontvangen Handmade In Belgium authenticiteitslabel


Audio Reportage

Brugge, donderdag 24/10/2013. Vandaag weet je als consument niet altijd meer zeker wat je koopt en consumenten zijn dan ook meer dan ooit op zoek naar originele producten met een authenticiteitsgarantie. En die vinden ze bij ambachtelijke ondernemers via het 'Handmade In Belgium-label' van UNIZO. Het is voor consumenten immers vaak niet gemakkelijk om de ambachtelijke ondernemers en hun producten te onderscheiden van de industriŽle. Anderzijds is het voor deze ondernemers niet makkelijk om op te boksen tegen de concurrentie van onder meer industriŽle producten. De term 'ambachtelijk' is, in tegenstelling tot Frankrijk, in BelgiŽ niet beschermd. Iedereen kan zichzelf 'ambachtelijk' noemen en daarom lanceerde UNIZO enige tijd terug het label Handmade In Belgium (kortweg HIB). Enkel wie aan de strikte criteria van het label voldoet, komt in aanmerking. Het is een jury van ondernemers en expert die dit label toekent.

2 Brugse ondernemers krijgen label

Christian Vanbesien, de voorzitter van UNIZO Brugge Stad en Haven reikte vandaag het label uit aan Jonas Maes en Hazel Neels van het bedrijf Ginkgo Icho en aan Erwin Decoene van Vertomax bvba (Xillo Innovative Lighting). (Foto)

Ginkgo Icho

Ginkgo Icho is een juwelenwinkel waar alle juwelen zelf ontworpen en gemaakt worden. Er worden eigen creaties uitgewerkt, maar ook klanten kunnen met hun ideeŽn en wensen bij hen terecht. Ze maken trouwringen, fantasieringen, oorringen, hangers,... zowel in goud als zilver. De creaties worden van begin tot einde bij Ginkgo Icho gemaakt, er wordt niets uitbesteed.

Xillo Innovative Lighting

Vertomax bvba is het bedijf achter Xillo Innovative Lighting, dat composiet verlichtingsarmaturen maakt. Eťn van de concepten is trimless armaturen waarbij het binnenwerk of LEDmodule via magneten kon worden veranderd. Eens het armatuur geÔnstalleerd is wordt die naadloos afgewerkt en bekom je ťťn geheel met plafond of wand. Van een eigen ontwerp wordt een prototype van gemaakt met een moedermal waarvan nog eens meerdere mallen worden gemaakt. Eens dit klaar is worden de afgewerkte producten ""volledig"" handmatig gefabriceerd. Bij het productieproces worden geen machines ingezet door het ""Zero Carbon Concept"". De afgewerkte producten zijn volledig recycleerbaar. Omdat de grondstof een samenstelling is van meerdere materialen en moeilijk controleerbaar is, is Xillo de enige fabrikant ""wereldwijd"" die hiermee verlichting ontwikkeld en fabriceert.

Criteria

De criteria waaraan voldaan moet worden om het label te verkrijgen zijn als ambachtelijke ondernemer zijn beroep in hoofdberoep uitoefenen, met maximum 20 werknemers in dienst en minstens 50% van het 'maakproces' van het product moet met de hand gebeuren. Het product moet ook een zekere nutsfunctie hebben, uniek zijn ent 'de handtekening' van de maker dragen.

Een ondernemer nomineren of uzelf kandidaat stellen kan via www.unizo.be/handmadeinbelgium

(FN-Meegedeeld-UNIZO)

FN
Meer op www.unizo.be/handmadeinbelgium
Meer over Economie    Techniek    Ondernemen    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag