Nieuws uit de Brugse regio

Vlaamse regering kondigt nieuwe Steenbruggebrug en Dampoortsluis aan

Vlaamse regering kondigt nieuwe Steenbruggebrug en Dampoortsluis aan
Brugge, vrijdag 18/10/2013. Op voorstel van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft de Vlaamse Regering beslist om Via-Invest de opdracht te geven om de realisatie van zes grote Steenbruggebruginfrastructuurprojecten voor te bereiden. Twee van die zes nieuwe projecten die Via-Invest
concreet moet uitwerken hebben een belangrijke impact op Brugge. Een aanpak van de Steenbruggebrug en Dampoortsluis staan immers gepland.

Steenbruggebrug

De stokoude ophaalbrug in Steenbrugge op het kanaal Gent-Brugge zorgt al vele tientallen jaren voor toenemende hinder voor het scheepvaart- én het wegverkeer. Uit enquêtes t.g.v. De vorighe gemeenteraadsverkiezingen bleek het één van de meest ergerlijke verkeerssituaties te zijn volgens de Bruggeling. Volgens Crevits zal het kanaal onder de brug worden verbreed en zal er een nieuwe brug worden gebouwd met aansluitende wegenis. Dit project wordt begroot op 15 miljoen euro.

Dampoortsluis

Om zo snel mogelijk de binnenvaartontsluiting voor de haven van Zeebrugge en ook die van Oostende te verbeteren, zal op het kanaal Gent-Brugge ook een nieuwe Dampoortsluis worden gebouwd. De Dampoortsluis is zowel voor de scheepvaart als de weggebruikers een knelpunt. Het doel is een nieuwe sluis voor grotere schepen te bouwen en tegelijkertijd het knelpunt voor het wegverkeer in het waterbouwproject op te nemen. Dit project wordt begroot op 50 miljoen euro.

Bereikbaarheid

'Om de economische poorten in Vlaanderen vlot bereikbaar te houden onder meer via weg en water zijn extra inspanningen nodig,' zegt Vlaams minister Hilde Crevits: 'Om die reden selecteren we deze weg- en waterwegprojecten, die we in de toekomst willen realiseren, onder meer via publiek-private samenwerking. Het gaat om projecten die niet alleen belangrijk zijn voor de economie, maar evenzeer in het kader van de verkeersveiligheid en het milieu. Met deze beslissing bewijst Vlaanderen toekomstgericht te werken aan de bereikbaarheid met de uitbouw van een robuust en duurzaam infrastructuurnetwerk.'

(FN-Meegedeeld-HC)

FN
Meer over Economie    Haven    Verkeer    Politiek    CD&V;    Sint-Jozef    Binnenstad    Assebroek    Hilde Crevits    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag