Nieuws uit de Brugse regio

De Idioot van theatergezelschap Lazarus in Brugse Stadsschouwburg

De Idioot van theatergezelschap Lazarus in Brugse Stadsschouwburg
Brugge, dinsdag 24/9/2013. Op dinsdag 24 september stond "De idioot" door het theatergezelschap Lazarus op de agenda van het kersverse Brugse theaterseizoen. Na het prachtige "Oblomov", konden we ons weer onderdompelen in een razend tempo van tragiek, drama en een frivole komische noot nu en dan. Dostojevski's turf van meer dan 750 bladzijden in een spel dat ons een kleine twee uur in de ban zou houden.

Het tijdloze verhaal

Mysjkin, een Russische prins keert terug naar zijn land na een behandeling in Zwitserland. Hij vangt het verhaal op van een mooie jonge vrouw genaamd Natasja. Hij wordt geďntroduceerd bij een familie. Komt er in contact met een generaal, een dronken luidruchtige vrijbuiter en een op geld beluste opportunist, de mooie Natasja en een wispelturige trien. Dit zijn maar enkele van de personages uit de roman van Dostojevski. Het gezelschap zet al deze protagonisten op scene neer en de vele nevenpersonages incluis. Dit doen ze vooraan naast elkaar op het podium dicht tegen het publiek, nu en dan worden er kledingstukken verwijderd of aangedaan. Dit en met de dialoog gericht naar het publiek worden we ingeleid in het verhaal met al zijn personages, waar de prins in verzeild is geraakt. Omkoping, grootspraak, driehoeksverhoudingen, machtswellust,... dit samen met moordaanslagen en epilepsieaanvallen worden op een razend tempo op het podium gebracht. Een sober podium, enkele attributen zoals een bank, een tafeltje, een vaas. Achteraan een soort wandscherm met verschillende functies, zowel letterlijk als figuurlijk. Dominique Collet, Pieter Genard, Charlotte Vandermeersch, Koen De Graeve, Gunther Lesage en Ryszard Turbiasz zorgen voor een ongelooflijk staaltje van acteertalent. Nu en dan enkele geestigheden om het zware gegeven, de materialistische maatschappij met al zijn onhebbelijkheden, verdorvenheden te verlichten. Plots komt Napoleon ter sprake, "Shoud I Go or Should I Stay", ... je zou beter weggaan zei de generaal. Ook de musical wordt er bijgesleurd. Tot wat 1812 al niet kan leiden. De bloedstollende en aangrijpende ontknoping van de roman wordt apart in beeld gebracht.
Aanbevolen
Zelfs al heb je de idioot niet gelezen, een beetje kennis en inzicht laat je ten volle genieten van dit stuk. "De idioot", meer speelruimte en minder druk dan "Oblimov", zo krijgt het personage waaraan Gunther gestalte heeft en de overige rollen een duidelijker beeld. Meer uitgediept.

Rook en brand

In de hal stond  aangekondigd dat er zou gerookt worden op scene, wat hier en daar wat commentaar uitlokte. Wel werd er niet gezegd dat er 100.000 roebel zou verbrand worden op scene, en branden deden de papieren snippers in een ijzeren emmer, gevaarlijker dan een brandende sigaret. Eén bepaalde winkelier zal goed verdiend hebben aan de voorstellingen van "De idioot" als er steeds een20130924Lazarus pseudo-Chinese vaas wordt gebroken. Rest enkel de vraag, wie is de idioot, de prins, of alle anderen, elk op zijn/haar manier idioot. En wat is een idioot dat wel?

(Patrick Stieperare-Eigen Berichtgeving/Foto: Stippy)
De volledige fotoreportage vindt U hier...
Meer over Theater    Geschiedenis    Evenementen    Binnenstad    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag