Nieuws uit de Brugse regio

Riguelle De Luxe in de Stadsschouwburg

Riguelle De Luxe in de Stadsschouwburg
Brugge, zaterdag 28/9/2013. We konden ons donderdagavond verwachten aan een gezellige avond vol Frans chanson van diverse grote namen, aangevuld met enkele eigen nummers die er stevig tussenin stonden: Patrick Riguelle, is opgegroeid met deze muziek en heeft het altijd in zijn hart gedragen. Hij zag het zeker zitten in de mooiste schouwburg van Europa, de wereld, volgens hem. Dat liet hij ook merken in de vele oneliners en tussenteksten. Nu en dan zelfs redelijk cru, al was het op een amusante toon.

Het concert

Hij startte met 'Pauvre Con' van Ridan.   Tussen twee nrs. In : ' Jammer, maar we hebben Jan Hautekiet moeten ontslaan, er was ook vers bloed nodig. En hij had ook teveel GAS-boetes. We hebben dan maar zijn dochter Eva gekidnapt. Normaal was de muziek voorzien op een kwartet strijkers, maar om de kosten te drukken hebben we twee schizofrenen gevonden die klinken als een kwartet.   'Un Premier Amour', van Isabelle Aubret ( in 1962 heeft ze hiermee het songfestival gewonnen).   Yves Montands 'A Bicyclette' Jacques Brels 'Le plat Pays'   'Monsieur le juge, mon coeur est français, mais mon cul est international' , we mochten een nummer van Arletty verwachtten. De zangeres die een beetje aangebrand was nadat ze tijdens de oorlog met een Duitse Wehrmacht soldaat het bed had gedeeld. 'La Jeunesse', een spiksplinternieuw nummer gemaakt naar aanleiding van het verbod om met sneeuwballen te gooien in Brasschaat. Een protestsong dus.   'Dans mon Bistrot', een nummer over mijn stamcafé, in feite over alle cafés. À propos, de Club heeft weer chance met hun nieuwe aanwinst, weer één van onze Mechelse spelers afgepakt luidt de tussentekst verwijzend uiteraard naar Preudhomme.   'J'Suis Snob', het nummer werd opgedragen aan Eva haar papa. Nog even verder interactie met haar over sociale lasten, kinderarbeid, vakantiejob, …   Folkmuziek ligt hem nauw aan het hart, cfr. Kadril, en met de violist van Urban Trad in de rangen een folknummer .   'L'Occasion fait le Voleur', opgedragen aan een vriend een lelijke, echt een lelijkaard. Een dertig jaar terug in Gent kwam hij het café binnen met een beeldschone vrouw ?!? Later bleek dat het niet zijn lief was, werd ervoor betaald, de gigolo, en dan nog van haar man. Net iets voor de koninklijke familie, sorry Laurent.   De muzikanten nog eens het podium verlatend, en samen met Eva een ingetogen chanson. ' La Muraille de Chine' van Henri Salvador.   Opgedragen aan o.a. Elton John, problemen in Rusland, homofobe wereldje,… Aznavours 'Tu T'Laisses' We zijn voor het homohuwelijk, natuurlijk, al was het maar dat ze dan dezelfde miserie meemaken als wij.   Begint over de film ' Les Ch'tis', een nummer van een echte Chi. ' Quand la Mer Monte ' van Jean Claude Darnal ( bekend van Dites-Moi Monsieur, bij ons bekend als de Vogel van Tim Visterin).   Het op één na oudste nummer in de setlist, 'Ma P'tit' Mimi' uit 1906. Geen vrouw maar een mitrailleuse. Dit nummer heeft echt de eerste W.O. meegemaakt.     Tijd voor de bissen, een mix van Jacques Dutronc nummers.   'L'Opportuniste', opgedragen aan zijn Mechelse burgemeester Bart Somers. 'Il est Cinq Heures, Paris s'Eveille'. Het publiek zong zonder vragen al de melodie mee. 'C'Est la Vie '  

Na het optreden nog even napraten: ik vond Eva vrij goed, zij speelt net zoals haar vader maar met de vrouwelijke toets, een compliment.

(Patrick Stieperare-Eigen Berichtgeving/Foto: Stippy)
De volledige fotoreportage vindt U hier...
Meer over Concert    Rock/Pop/...    Evenementen    Binnenstad    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag