Nieuws uit de Brugse regio

Schitterende uitverkochte Fedekam Taptoe 2013

Schitterende uitverkochte Fedekam Taptoe 2013
Brugge, zondag 7/7/2013. Aan de trappen van de Heilig Bloedkapel opende de Koninklijke Harmonie Burgerskring uit Diksmuide de 26 ste editie van de Fedekam Taptoe. Bijna stipt om 21.00 weerklonken de eerste tonen van de Showband Corio, de Burg opkomend vanuit het steegje. "Als het maar swingt !", hun motto. Dit was niet overdreven want swingen deed het op een variatie van pop, latin tot bigband. En van hun zeer sterke punten is zeker het snellopen, en dit samen met hun muzikale uitvoering van diverse nummers is een streling voor oog en oor.
Na een klein half uur deden The Borderline Pipes & Drums hun intrede. Hun naam borderline verwijst naar de plaats van de talrijke gevechten op de grens tussen Schotten en Britten.
"Amazing Grace", "Scotland the Brave",... meer stilstaand maar we genoten er evenveel van. Ook van het typisch Schots dansje. Binnenkort nemen ze deel aan de Schotse kampioenschappen. The Borderline, volgens traditie gekleed (blauwgroene tartan "Modern Douglas", overwegend blauw verwijzend naar de Schotse vlag "St. Andrews Cross".
Het doedelzakgeluid was nog maar uitgestorven wanneer het Showkorps Wilhelmina aangespoord in het Engels de Burg opkwam. "Band, get ready", "By the centre, quick march". Strakker, met meer het Britse discipline, maar een pracht van een show. "1001 nacht", de sfeer van Ali Baba, het oosten, de magie, karavanen, kamelen, haremmeisjes, slangenbezweerders. Muziek uit o.a. Cleopatra, zelfs uit de videogame Age of Mythologie en Caravan van Duke Ellington. Na een geslaagde show en een daverend applaus, ook Corio en The Borderline ontvingen de grote appreciatie van het publiek, mocht Corio nog een korte mix van hun pop-latin-bigband geven.
Bijna 22.30 en de bekende klanken hoorbaar vanachter de tribune. De Welsh Guards marcheerden de burg op. Eindelijk waren ze hier, 15 jaar hadden we hierop gewacht. Ontstaan op 26 februari 1915, het eerste optreden in 1916 in de Londen Opera House naar aan leiding van St. Davids Day.
" Rising of the Lark", hun quick march, hiervoor waren velen gekomen. "Land of my Fathers", "Men of Harlech", "A Welsh Rhapsody" zijn slechts enkele van hun vermaarde nummers.
Londen is hun thuisbasis, Changing of the Guards, O.S. London, Fa Cup Final, het huwelijk van William en Kate,... uitzonderlijk zien we ze buiten de grenzen. Het was ooit een droom van de te vroeg overleden Marc De Langhe, om deze band op zijn Taptoe aan het Brugse publiek voor te stellen. Britse oerdegelijke traditie, een militaire band om U tegen te zeggen. "Highland Cathedral", was een mooie hommage aan wijlen Marc. Een staande ovatie van iedereen, het einde was in zicht met de typische afsluiters. "De Vlaamse Leeuw", het Brits volkslied, het afscheidslied van Frank Deleu, stadsbeiaardier. Alle korpsen samen op het plein, het neerhalen van de vlaggen, het overhandigen van een herinnering aan de korpsleiders. Corio, Wilhelmina, The Borderline en de Welsh Guards verlieten het plein onder een daverend applaus en dito fluitsignalen. Zelfs van zij die op het terras zaten van de Tom Pouce ( geen idee wat de kostprijs was van een zitje daar ) en een redelijk aantal toeschouwers die in de steeg voor het hekken hadden gepostvat. Een zeer geslaagde en zonnige 26 ste editie van de Taptoe zat erop.

(Patrick Stieperaere-Eigen Berichtgeving/Foto:Stippy)
De volledige fotoreportage vindt U hier...
Meer over Concert    Showbiz    Evenementen    Binnenstad    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag