Nieuws uit de Brugse regio

Ooievaarsjongen in het Zwin Natuurcentrum geringd

Ooievaarsjongen in het Zwin Natuurcentrum geringd
Knokke-Heist, woensdag 26/6/2013. Vandaag werden, naar jaarlijkse gewoonte, de ooievaarsjongen in het Zwin Natuurcentrum in Knokke-Heist geringd. In totaal werden 16 jongen geteld, uit 9 verschillende nesten. 14 jongen konden worden geringd. Vorig jaar werden slechts 6 jongen geringd. Gewoonlijk zijn het er 10 tot 12.

Hoogtewerker

De meeste nesten zijn grote takkenplatforms in de toppen van de zeedennen, wat het moeilijk maakt de jongen te zien of te bereiken. Daarom werd voor de ringactie een hoogtewerker ingezet. De jongen werden even uit het nest gehaald om ze te controleren en van een officiŽle ring te voorzien. Er werd ook een inventaris opgemaakt van het aantal jongen en hun leeftijd.

Trektocht volgen

Elk jaar probeert het Zwin Natuurcentrum zoveel mogelijk jongen van een pootring te voorzien. Op de ring staat een uniek nummer, dat met behulp van een verrekijker kan worden gelezen. Zo kunnen de Zwin-ooievaars op hun trektocht door vogelliefhebbers worden opgemerkt en herkend. Het ringwerk maakt deel uit van het wetenschappelijk onderzoek op de vogeltrek van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en levert ook gegevens op voor het educatief-wetenschappelijk project 'ooievaars zonder grenzen', een samenwerkingsproject tussen dierenpark Planckendael, het Zwin Natuurcentrum, Natuurpunt en de Vlaamse Overheid.

(FN-Meegedeeld-Wvl/Foto: WVL)
Meer op www.zwin.be
De volledige fotoreportage vindt U hier...
Meer over Milieu    Actie    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag