Nieuws uit de Brugse regio

Omzetverlies bij werken een ware plaag


Audio Reportage
Omzetverlies bij werken een ware plaag
Brugge, maandag 24/6/2013. Drie op vier ondernemers lijdt omzetverlies tijdens openbare werken. Dat blijkt uit een rondvraag van UNIZO bij 306 zelfstandigen die recent met werken te maken hadden.

Drie keer zonder telefoon, bancontact, alarmsysteeem!

Christof Pipar, zaakvoerder van de Carrefour Market in Zeebrugge, legt uit dat dat verkeersmisierie voor hem alvast niet het enige probleem is bij de werken in Zeebrugge. 'Tot drie keer toe heeft de aannemer de telefoonlijnen geraakt, waardoor ik heel wat hinder ondervond. Daardoor werkt ons bestelsysteem niet meer, het alarmsysteem van de onder meer de koelinstallatie van de diepvriezers ligt dan uit en wat erger is, ook Bancontact werkt niet, waardoor klanten die ondanks de werken toch in de winkel komen aan de kassa niet kunnen betalen. Mijn geluk is dat ik 2 ingangen heb, waardoor klanten toch tot bij ons kunnen geraken, maar toch, voor leveringen met vrachtwagens kan men alleen langs de Heistlaan binnen... En ik denk dat ze op een bepaald moment zich van de afspraken van vooraf niets meer aan trokken, omdat de werken meer dan een maand achter liepen op schema. Het was zo erg dat de telefoonlijn op 12 plaatsen onderbroken was en dat 60 meter nieuwe kabel moest worden getrokken. Normaal moeten ze wanneer ze de kleur van een kablel zien onmiddellijk met de hand verder werken, maar met een kraan gaat klaarblijkelijk sneller, met alle gevolgen van dien... Over enkele maanden leggen ze de hele straat weer open, dus dat kan ook nog voor problemen zorgen", getuigt Christof Pipar.

Ook na werken problemen

Volgens UNIZO blijft de omzetdaling bij drie kwart van de ondervraagden ook na de werken, omdat klanten elders blijven winkelen of omdat er als gevolg van de werken minder parkeerplaatsen zijn en meer dan één op zes ondernemers ondervindt ook materiële schade, zoals barsten in de muur. Zeven procent van de ondernemers moest door de werken zelfs personeel ontslaan. UNIZO-topman Karel Van Eetvelt vraagt steden en gemeenten om ondernemers tijdig en correct over nakende openbare werken te informeren en hij vraagt een hervorming van de inkomenscompensatievergoeding om een aantal hindernissen voor ondernemers weg te werken.

(FN-Eigen Berichtgeving)
Meer over Economie    Verkeer    Mobiliteit    Zeebrugge    Ondernemen    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag