Cultuur en evenementen

Laureaten van de Elisabethwedstrijd waren in Brugge


Audio Reportage
Laureaten van de Elisabethwedstrijd waren in Brugge
Brugge, zondag 23/6/2013. Zaterdagavond stond het Concertgebouw volledig in het teken van de piano, met drie stralende jongemannen: een Pool, een Fransman en een IsraŽliŽr betokkelden op een magistrale manier de wit-zwarte toetsen van de Steinway-piano op het podium van de grote concertzaal. Ze brachten elk een uit de buik komende versie van een overbekend pianoconcerto begeleid door deFilharmonie, onder leiding van Edo De Waart.

Drie laureaten

De Pool Mateusz Borowiak (derde laureaat) bracht het 9de pianoconcerto van Mozart. Zoals we gewoon zijn van Wolfgang parelden ook hier de noten de zaal in. Een helder begin van een heerlijke avond.
Remie Geniet (Fransman en tweede laureaat) gooide het over een veel latere pianoboeg. Het derde concerto van Rachmaninov, beter bekend als Rach3, klonk ei zo na nog beter dan we het gewoon zijn. Wie goed luisterde kon de toeschouwers horen genieten.
Na de pauze was het de beurt aan Boris Giltburg, IsraŽliŽr en eerste laureaat. Hij vertolkte het pianoconcerto dat reeds een aantal winnaars van de wedstrijd opleverde. Het tweede van de Rus Sergei Prokofiev.

En humor

Veel woorden hoef je er niet aan te verspillen: de eerder melodieuze Mozart van Borowiak een verzonk een beetje naast het geweld van Rachmaninov en Prokofiev, maar dat doet niets af van de mooie prestatie van de Pool. We vonden Jean Cloetens, een trouw bezoeker van het Concertgebouw, bereid om de mening van velen aan onze microfoon te vertolken en hij vertelde 'dat het bisnummer, ook van Rachmaninov, een eerder een komisch werk is, en ook vanavond gingen de drie pianisten samen aan de piano zitten. Eťn hand van de zes was bedoeld om de partituur om te draaien en de vijf anderen om te spelen. De humor van de componist!

(Patrick Pieters-Eigen Berichtgeving/Foto:PP)
De volledige fotoreportage vindt U hier...
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    Klassiek    Evenementen    Ann Soete    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag