Nieuws uit de Brugse regio

Dirk De Fauw: kritiek huisartsen op beleidsnota bij het haar gegrepen


Audio Reportage
Dirk De Fauw: kritiek huisartsen op beleidsnota bij het haar gegrepen
Brugge, maandag 17/6/2013. Volgens Brugs OCMW voorzitter Dirk De Fauw is de vereniging van huisartsen wat te snel van leer gegaan met haar kritiek op het voornemen van de stad en het OCMW in hun beleidsnota's, om een onderzoek te doen naar de mogelijke nood aan wijkgezondheidscentra om zo de toegang tot de gezondheidszorg te bevorderen. Volgens De Fauw 'is het overleg nog maar gestart en werken de huisartsen daarin constructief mee, en stonden ze daarachter de idee om een analyse toe doen,... en nu zijn we bezig met het verfijnen van die analyse, waarin we mede dank zij hun input, kunnen nagaan of er nu werkelijk een concurrentieprobleem zou kunnen ontstaan met de huisartsen'.

Bij het haar gegrepen

'Ik stel bijvoorbeeld vast dat er in Sint-Kruis en Assebroek weldegelijk een probleem is van een tekort aan huisartsen. Sommige huisartsen klagen daar over een te hoge werkdruk. 25% van de huisartsen is ook boven de 60 jaar en er stelt zich een probleem voor de opvolging. We zullen dus huisartsen moeten importeren uit andere regio's. En dan stellen dat één stadsgezondheidscentrum dat zich richt op 1000 tot 2000 mensen op een totale bevolking van 117.000 mensen de concurrentie zou vervalsen, dat is bij het haar gegrepen', zegt De Fauw vol overtuiging. 'Bovendien moet men in het centrum al ingeschreven zijn alvorens men er naar toe kan gaan. Die centra hebben ook een heel wat bredere rol dan enkel het aanbieden van huisartsconsultatie: er moet een multidiciplinair team zijn, met ook een diëtist, een kinesist, een tandarts en een verpleegkundige... die ook preventieve acties zullen opzetten om te sensibiliseren tot een gezondere levensstijl met andere voeding... Zaken waar de gewone huisarts zeker te weinig tijd voor heeft,...' besluit Dirk de Fauw.

In Vlaanderen zijn er momenteel zijn 23 wijkgezondheidscentra aangesloten bij de Vereniging van Wijkgezondheidscentra met Gent als dé trekker van het concept, dat in de jaren 70 van de vorige eeuw naar Vlaanderen is overgewaaid uit Quebec in Canada.

(FN-Eigen Berichtgeving)
Meer op www.vwgc.be
Meer over Opinie    Politiek    CD&V;    sp.a    Dirk De Fauw    Sociaal    Zorg    Welzijn    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag