Cultuur en evenementen

Magistrale Patricia Kopatchinskaja met het BBC Scottish Symphony Orchestra


Audio Reportage
Magistrale Patricia Kopatchinskaja met het BBC Scottish Symphony Orchestra
Brugge, zaterdag 1/6/2013. Vrijdagavond was er weer een symfonische avond om U tegen te zeggen in het Concertgebouw. De Moldavische violiste, Patricia Kopatchinskaja, die altijd op haar blote voeten optreedt, vertolkte er het tweede vioolconcerto van de Hongaar Bela Bartok (1881-1945).

Bartok en Picasso

Volgens Arne Deforce, cellist, muziekleraar en musicoloog aan het Brugse conservatorium, 'is Bartok één van de belangrijkste componisten uit de eerste helft van de 20ste eeuw die heel veel van zijn muziek heeft geput uit de volksmuziek in Hongarije' en hij vergelijkt het teruggrijpen op volksmuziek door Bartok met de wijzer waarop Pablo Picasso Afrikaanse maskers al inspiratiebron uit het verleden gebruikte om op het vlak van ritme totaal vernieuwend aan de slag te gaan.
Naast het 2de vioolconcerto van Bartok, vertolkte het orkest op een fenomenale manier de tweede Mefistowals van een andere Hongaar, Franz Liszt (1811-1886).
Het concert eindigde met de majestueuze 4de symfonie van Johannes Brahms (1833-1897).
Het publiek liet zijn applaus aanzwellen, waardoor een bisnummer onvermijdelijk was. Het orkest speelde 'Molly on the Shore' van Percy Aldridge Grainger (1882-1961). De violiste trok tijdens de pauze overigens heel wat tijd uit om te signeren voor wie dat wilde (foto)...

(Patrick Pieters-eigen Berichtgeving/Foto: PP)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    Klassiek    Evenementen    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag