Economie

Kiwiseizoen begonnen in Zeebrugge: weer 1 miljard stuks


Brugge, donderdag 16/5/2013. Deze ochtend zijn de eerste kiwi's uit Nieuw-Zeeland aangekomen in de Zeebrugse haven. Aan de terminal van Belgian New Fruit Wharf in het Noordelijk Insteekdok worden momenteel duizenden paletten kiwi's gelost.

6.000 ton per schip

Tijdens het kiwiseizoen, dat loopt van mei tot november, worden elk jaar zo'n 20 schepen met een gemiddelde lading van 6.000 ton kiwi's verwacht. Alle kiwi's zijn afkomstig uit Nieuw-Zeeland, een belangrijke handelspartner voor Zeebrugge op vlak van voedingslogistiek. Het thema 'Food' is een speerpunt in het beleid van de haven, die dankzij de goede lucht- en omgevingskwaliteit de status van Clean Port heeft en dus een aantrekkelijke locatie is voor de voedingssector.

Contract verlengd

Eind vorig jaar heeft Zespri haar samenwerking met onze kusthaven verlengd voor de komende 5 jaar en koos het opnieuw voor Zeebrugge als het Europese distributiecentrum van de Zespri kiwi's. De kiwi's die in de haven van Zeebrugge worden gelost zijn bestemd voor de volledige Europese markt. Het verdelen en verpakken gebeurt in de haven zelf, waardoor de kiwi's die vandaag aankomen volgende week al in de supermarkten liggen.

In 2012 bedroeg de totale kiwi-overslag in Zeebrugge 115.00 ton, dat staat gelijk met 1,1 miljard kiwi's.

(FN-Meegedeeld-MBZ/Foto: archief)

FN
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Haven    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag