Nieuws uit de Brugse regio

Kiekeboes in Brugge: Schijnheilig bloed


Brugge, maandag 6/5/2013. Stripauteur Merho (Rob Merhottein) was vandaag in Café Vlissinghe in Brugge, voor de voorstelling van zijn nieuwste strip: 'Schijnheilig bloed'. Café Vlissinghe is de favoriete plaats van Rob in Brugge en de ruim opgekomen pers, uitgevers, handelaars, en Kiekeboevrienden genoten van het gesprek en van het mooie weer in de tuin (zie fotoreportage link onderaan).

Roger Van Gheluwe

Burgemeester Renaat Landuyt noemde het "een waar genoegen en een risico, om een bundel Schijnheilig Bloed in ontvangst te nemen...een permanente knipoog ..., als Bruggelingen mogen we trots zijn op deze aflevering... , zelfs al komt onze ex-bisschop ter sprake..." Merho zelf blikte terug in de voorgeschiedenis van aflevering 136 in de succesreeks: " Alles begon in een café in Antwerpen, waar met een bevriend journalist en een hoop bollekes Coninck deze strip geboren werd. 's Anderdaags heb ik alles overwogen wat we die avond hadden afgesproken en dacht: waarom niet: vampieren, Brugge, een goed verhaal. Maar in de loop der jaren heb ik geleerd dat toch enige voorzichtigheid geboden is, want als een aangespoelde bent moet je toch opletten wat je doet... Zeker wetend dat ik het altijd een beetje moeilijk had met West-Vlamingen... Een stad als decor is altijd moeilijk en dan vooral als het Brugge betreft met zijn overvloed aan historische gebouwen: dit beloofde een hoop werk, mijn medewerkers kunnen dit zeker beamen... Best dat vampieren 's nachts leven, zo heb je geen last van Japanse toeristen. Reeds vanaf de start, zelfs voor de publicatie, kwam ik al in het nieuws, ... de kranten die ik gekocht heb ...en ja, ik had er Bisschop Van Gheluwe in betrokken... Zeer bewust gekozen, geen fictieve figuren maar de actualiteit van het moment".

Bonanza

Een tussendoortje: mijn gsm gaat af met de "Bonanza tune", en Erwin Provoost van de Standaard Uitgeverij pikt in met dat zal me een tournee général zou kosten. Wist de man veel hoezeer de kassa van De Stadsomroep in het rood zit, misschien wel want ik moest uiteindelijk geen kosten maken.

Kiekeboe van 1955 en nu

Sinds 1955 zijn tekst, inhoud en afbeeldingen in Merho's verhalen sterkt veranderd: tegenwoordig wordt er enorm ingegaanophedendaagse politiek en toestanden zoals witwaspraktijken, witteboordencriminaliteit, prostitutie, ... Hoe komt een Kiekeboe tot stand: 'Eerst een verhaal, dan een plaats, locatie. Wat mijn uitgevers ook niet graag horen is dat ik nog twee verhalen per jaar zou willen brengen, want ik ben bijna 65... We zien wel, want De Kiekeboes zijn hot en verkopen.

Nog een mededeling voor de liefhebbers of zij die Kiekeboe niet kennen : Brugge komt bijzonder mooi in beeld en het is weer een leuk verhaal. vampieren in Brugge, onze verdwenen bronzen standbeelden, de meifoor, de heilig Bloedprocessie.

Het verhaal

Mona is het beu in de muffe crypte onder de Heilig-Bloedkapel en wanneer een bisschop in de kelders verdwaalt en Vladje van hem een vampier maakt, is de maat vol. Intussen genieten de Kiekeboes boven de grond van een fijn weekendje Brugge, niet wetende dat het verblijf voor een paar van hen zal eindigen in een crematorium...

De Kiekeboes
Album 136
Schijnheilig bloed
Merho
Standaard Uitgeverij
5,95 euro

(Patrick Stieperaere-Eigen Berichtgeving/Foto: Stippy)
De volledige fotoreportage vindt U hier...
Meer over Kinderen    Jongeren    Geschiedenis    Literatuur    Media    Renaat Landuyt    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag