Nieuws uit de Brugse regio

Nieuwste Aspe in Kortrijk en Barcelona...


Audio Reportage
Nieuwste Aspe in Kortrijk en Barcelona...
Brugge, woensdag 3/4/2013. 'Het Laatste Bevel', het nieuwste boek van Pieter Aspe, speelt zich weer niet alleen af in Brugge. Tijdens een cruise op de Middellandse Zee worden Pieter Van In, Hannelore Martens en Guido Versavel geconfronteerd met de zorgwekkende verdwijning van Bart Vernieuwe. Als een zoektocht aan boord niets oplevert, gaat men ervan uit dat Vernieuwe verdronken is. Het is niet meteen duidelijk of het om moord of zelfmoord gaat, tot Van In erachter komt dat Willem Debaes, de schoonvader van Bart Vernieuwe, zes maanden voordien verdronken is in het zwembad van een leegstaande villa. Het onderzoek voert Van In van Barcelona naar Cannes, Firenze, Rome Alicante, Gibraltar en Lissabon terug naar Kortrijk, waar hij contact opneemt met de familie van het slachtoffer en de dubbelzinnige Alain Dekyvere, hoofdinspecteur bij de lokale recherche. Die man bestaat ook in het echt en was vanmiddag bij de voorstelling van het boek, in het Brugse stadhuis, present. Het was een geruime tijd geleden dat Pieter het stadhuis van Brugge nog uitkoos voor een boekvoorstelling. Het was geen geheim dat het niet zo boterde met de vorige burgemeester Patrick Moenaert.

Schrijven moet je doen

Pieter Aspe zegt nog steeds geen problemen te hebben om inspiratie te vinden, ook al zoekt hij die de laatste tijd meer en meer buiten Brugge... "Het is vooral een kwestie van elke dag een paar uur te schrijven. En dank zij de computer gaat dat heel gemakkelijk, ook het belangrijke schrappen."

60

Het was vandaag trouwens de 60ste verjaardag van de auteur en burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) was dan ook heel blij, dat Aspe die verjaardag wel in het stadhuis van Brugge vierde en wist meteen ook aan te geven dat de band tussen Aspe en Brugge zeker behouden blijft... Landuyt wou Aspe en die andere Brugse thriller-auteur Pol Van Den Driessche niet vergelijken: "de ene heeft 32 boeken op zijn naam, de andere 3. Veel te veel verschil in ervaring om ze met elkaar te vergelijken. Aspe werd voor zijn verjaardag bedolven onder heel wat cadeaus. Duvel schonk hem een reis naar New York, zijn vrouw zorgde voor een exclusief boekenrek en Bpost gaf zijn eigen postzegel, die bij aankoop van een boek bij Standaard Boekhandel gratis word gegeven.

Internationaal succes

Pieter Aspe is ondertussen met ruime voorsprong de best verkochte triller auteur van Vlaanderen, maar ook de rest van de wereld gaat stilaan overstag: in Frankrijk zijn reeds 11 titels uitgebracht en ook Italianen zijn verzot op Pieter Aspe: daar komt dit jaar het vijfde boek op de markt. In Zuid Afrika verschijnt de derde titel dit jaar, maar ook in Spanje en Polen gaan de boeken als zoete broodjes over de toonbanken. En last but not least staat Pieter Aspe ook op het punt om Amerika te veroveren: in november verschijnen daar de eerste 2 boeken en er zijn onderhandelingen gestart met Ruslandů

Hannelore scheidt niet

Actrice Francesca Vanthielen, die in de Tv-serie Aspe Hannelore Martens speelt en het boek deze middag inleidde, is dank zij de boeken van Aspe echt van Brugge gaan houden, zei ze deze middag... In de 10e en laatste reeks afleveringen van die serie bij VTM komt Hannelore trouwens weer samen bij Pieter Van In: 'er wordt niet gescheiden, net als in het boek!' zei ze, een tipje van de sluier oplichtend van de afleveringen die momenteel worden gemaakt maar die pas over ruim een jaar op TV zullen komen.

Het laatste bevel
Pieter Aspe
304 pagina's:
Uitgever: Manteau thriller
Prijs: 24,95 euro

(EC/FN-Eigen Berichtgeving/Foto:EC)
De volledige fotoreportage vindt U hier...
Meer over Literatuur    Patrick Moenaert    Pol Van Den Driessche    Renaat Landuyt    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag