Nieuws uit de Brugse regio

New Old World van Zita Swoon in de stadsschouwburg.

New Old World van Zita Swoon in de stadsschouwburg.
Brugge, zaterdag 30/3/2013. Dat ze nooit tweemaal hetzelfde doen on stage weten we al, dus was de vraag wat te verwachten van New Old World ( Now ) van Zita Swoon Group in de stadsschouwburg. Zijn muzikaal laboratorium, zoals Stef het zelf noemt, werd in de Singel in Antwerpen ontwikkeld. Strijkers en vleugelpiano werden erbij gehaald en vervoegden de drijvende kracht met Stef als dirigent, componist, muzikant. Instrumentale muziek met een geintegreerde videoinstallatie. Luistermuziek dus, filmmuziek. Een performance, klassiek orkest met partituren. Wegwijs in zijn wereld, zoals hij het ziet, hoort en beleeft. Buitenbeentje Theater, dans, beeldend werk, geen zang, een filosofische voorstelling. Stef is een buitenbeentje in ons land, dit hebben we al gemerkt ten tijde van Deus. Apart, magistraal, to the pointe, een buitenbeentje in ons land. Funky, jazzy, soms acapolytisch. Ry Cooder ws zeker een inspiratiebron.

Zoekend

Nu en dan verdween hij van het podium, op scene rommelend met zijn effectendozen, ... ? de artiest de perfectionist. Dirigerend, rond en achter zich kijkend. Wat was dat met dat plaklint bij Aarich Jespers. Soms had je het idee dat je naar een tryout aan het kijken was. Maar alles zal wel zijn bedoeling gehad hebben in deze 75 minuten durende voorstelling.

Opstelling

Het grootste minpunt vond ik de opstelling, dit kunnen zeker een groot aantal toeschouwers bevestigen. Zij de volledige linkerkant vullend van het podium, projectiedoek achter hen. Zat je dus ietwat laag of grotendeels aan de linkerkant van de zaal, dan miste je toch redelijk veel van de projektie die een uitmaakte met de muziek. Op het einde een micro in zijn handen, stelde zijn muzikanten voor en vroeg of we genoten hadden, dit is Stef en veranderen zal hij nooit.
Mooi zelfgemaakte lampions van plastieken zakken van de Aldi, De Standaardoekenhandel, ... sierden de nok van het podium.

(Patrick Stieperaere-Eigen Berichtgeving/Foto: Stippy)
De volledige fotoreportage vindt U hier...
Meer over Concert    Theater    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag