Nieuws uit de Brugse regio

Konec: De Nieuwe Snaar voor het laatst in de Stadsschouwburg

Konec: De Nieuwe Snaar voor het laatst in de Stadsschouwburg
Brugge, zaterdag 16/3/2013. Even benieuwd zoals de volle zaal, bekeken we het podium: sober, instrumenten netjes op hun sokkels, een pancarte met hun naam aan het zwarte doek. We dachten misschien een hint te vinden wat ze zouden brengen in deze, jammer genoeg, afscheidstournee.  Konec, Tsjechisch voor einde, een toepasselijke naam voor het afscheid van De Nieuwe Snaar. Een brok geschiedenis, een stuk cultureel erfgoed. Jan, Kris, Geert en Walter, bedankt voor de vele jaren van amusement die jullie brachten, steeds was het uitkijken naar de nieuwe show en erbij zijn was een must. Cultureel Vlaanderen is één van zijn grootste vertegenwoordigers kwijt.
Bijna zouden er bij dit verslag (weer!) geen beelden te zien zijn van de voorstelling, maar in laatste instantie kreeg ik van het gezelschap zelf wel een ja. Achteraf zei Jan, nadat ik hem hiervoor bedankt had, me nog, '…dat het geen probleem was en hij er niets van gemerkt had,… zo moet het zijn'. Sober, net als op concerten, de eerste drie nummers of variaties hierop.
Terug naar de show, er werd muzikaal ingezet, sober musicerend, maar niet gerekend op het gezelschap, hen nochtans goed kennende was er een sublieme projectie van hun schaduwen te zien op het doek. Het alom bekende 'De Fotografie' was het eerste gezongen nummer. Toepasselijk want De Nieuwe Snaar moet je niet alleen horen maar ook kunnen zien. Visueel zijn ze onze Vlaamse Marx Brothers, wat mooier klinkt dan 'de muzikale dementie uit Vlaanderen', zoals ze in Nederland soms zeggen.  Voor velen was het een prettig weerzien en horen van hun successen doorheen een dertigjarige carrière. Enkelingen hadden deze avond een show gezien die zeker in de agenda genoteerd zou worden om te onthouden. Het zal op vinyl, cd of dvd zijn of op Nekka Nacht, hun ultieme afscheid en huldiging als één der grootsten in hun genre.
Jan zegde dat ze zelf hadden gekozen voor de samenstelling van het programma, grasduinend uit hun hele arsenaal, … roep maar 'Wij zijn benieuwd',…'Hopelijk zijn jullie benieuwd'. Meerdere malen werd dit door de zaal gescandeerd. Zonder pauze 130 minuten lang kregen we een wervelende show voorgeschoteld vol nummers, absurditeiten en acts, droogkomisch en zeer visueel. Elk nam solo een nummer voor hun rekening, de anderen invallend, elkaar nKonec , De Nieuwe Snaaraar een ander plaats duwend, attributen werden tussenin op het podium gesleept. De momenten dat Geert zijn nog steeds acrobatische toeren uithaalde, hierbij zingend en/of musicerend. 'De Postbode', 'Marcel', 'De Hoezen van Julie', De King', … de halve bol, de betonmolen, de ski's, het doek, … tamboerijn en castagnetten. Zelfs al had je het al eens gezien of gehoord, de oude vaal geworden steentjes waren ontstoft, ontroest. Het waren opnieuw pareltjes, van ijzer maken ze goud. In een fris jasje en zelfs visueel anders gebracht.
'We hebben nooit geen wereldhit gescoord maar even waren we er toch dichtbij' zegde Jan, 'Het Heelal', een magistraal kakofonisch nummer. Virtuozen in hun tekst en met hun instrumenten.
Tussendoor enkele geestige, actuele opmerkingen, zoals. 'Er zal gewerkt moeten worden', …'langer', 'harder', 'intensiever', 'samen' … Dit was een bericht aan de burgers,… telt dit ook voor de Nieuwe Snaar ?
Oorverdovend applaus uit de zaal, … 'Konec' de twaalfde en allerlaatste show van de Nieuwe Snaar zat erop. Nog zaterdag, zondag en maandagavond in de Brugse Stadsschouwburg. Of er nog kaartjes zijn, … geen idee.
We werden nog getrakteerd op een bisnummer, 'Een muzikant kan meestal niet goed dansen' in combinatie met een act. Kris had ook nog een mededeling, hij had een boek geschreven, 'Het verhaal van De Nieuwe Snaar'.' En ook is er een pracht dvd van 'Konec', de ganse show, te koop. Dit aan schappelijke prijzen en je krijgt er nog onze handtekening boven op'.
Jan ( 60 in april ), Kris een jaartje jonger en de twee benjamins, Geert ( 52 ) en Walter ( 53 ) hebben vanavond het beste van zichzelf gegeven, 'een combinatie van oude hits en visuele successen die je moeilijk op plaat kan zetten' zoals Jan  zegt. We volgen jullie in de toekomst wat jullie projecten ook mogen zijn.

(Patrick Stieperare-Eigen Berichtgeving/Foto: Stippy)
De volledige fotoreportage vindt U hier...
Meer over Sport    Concert    Theater    Humor    Evenementen    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag