Nieuws uit de Brugse regio

De Dame met het Hondje in de Stadsschouwburg

De Dame met het Hondje in de Stadsschouwburg
Brugge, zondag 17/2/2013. Twee stoelen, een tafeltje en twee grote, lange gedrapeerde doeken vormen in de Stadsschouwburg het sobere decor voor een hartverwarmende voorstelling van Tsjechov's novelle "De Dame met het Hondje". Een herneming, met een nieuwe cast, de zwangere Patsy Van der Meren werd vervangen door Katrien De Becker, een grote dame van het theater.

Het toneel

Op de gedrapeerde doeken worden gans de voorstelling filmisch en schilderachtige beelden geprojecteerd, van de hand van Dirk Decloedt. Wel jammer dat de geprojecteerde telegrams, die deel uitmaken van het verhaal, moeilijk leesbaar zijn in de plooien.

Het verhaal

Negentig minuten lang worden we meegevoerd in het verhaal van Anna en Dimitri die elkaar leren kennen op Jalta. Een mondain oord, maar ook een plaats als je je wil vervelen, heet, stoffig, niets te beleven. Dit is toch wat Dimitri hierover zegt. Maar als je een vrouw met een hondje tegenkomt en als je beide een ongelukkig huwelijk hebt, verandert dit in een idyllisch plaatsje. Het begin van een stormachtige romance tussen de oude bankier uit Moskou en een dame uit een Russisch provinciestadje. Eerst iets terughoudend maar al vlug laait de passie op. Beide protagonisten stralen dit uit, stil en gelaten, smachtend en uitbundig. Herbert en Katrien vullen elkaar perfect aan. Katrien serieus, Herbert met enkele grappige finesses. Katrien uitbarstend, Herbert bedaard en geruststellend.

Acteerwerk

Dat we hier van twee rasacteurs mogen spreken is zeker niet gelogen en ook is het zelden dat je zo'n mooie uitspraak van onze taal hoort. Al is het decor sober, er wordt tijdens de voorstelling ook gebruik gemaakt van de zaal zelf. Beide gaan een wandeling maken langs de pier, de trappen leiden hen van het podium de zaal in om even later na weer enkele prachtig geprojecteerde beelden en dito muzikale omlijsting te voorschijn te komen aan de andere kant van het podium. Een gelegenheidskoppel wordt op het einde in de bloemetjes gezet voor hun sterk en ontroerend spel met de nodige ovatie. Op het einde nog een verrassing, een dans en de verschijning van de derde acteur : Boris, "gespeeld door Juno" zegt Herbert. Hij bedankt nogmaals het publiek en zegt " Dit is voor mij een thuiswedstrijd, maar voor Juno nog meer want het is een Bruggeling".  Als Van In de romantische toer opgaat, weten we dat het met Dimitri in zijn achterhoofd zal zitten. Aan het begin van de voorstelling werd er gezegd geen beelden te nemen, jammer eigenlijk want er zaten mooie beelden in, maar het spel liet dit moeilijk toe zonder te storen. Dan maar enkele beelden van de dans tijdens het applaus...

(PS-Eigen Berichtgeving/Foto: Patrick Stieperaere)

FN
De volledige fotoreportage vindt U hier...
Meer over Theater    Foto    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag