Economie

Onderzoek naar nieuwe Dampoortsluis, brug in Steenbrugge en doortocht Lissewege gestart


Zeebrugge, donderdag 7/2/2013. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft de Vlaamse regering een nieuwe lijst voorgelegd voor infrastructuurprojecten die in aanmerking kunnen komen voor een publiek-private samenwerking (PPS). Daarbij ook twee Brugse projecten:

Sluis en brug

De bouw van een nieuwe Dampoortsluis en een nieuwe brug in Steenbrugge moeten voor voor een betere doorvaart rond Brugge zorgen. De doorvaart rond Brugge is een gekend capaciteitsprobleem, die een hypotheek legt op de verdere uitbouw van de haven van Zeebrugge en is ook mee de oorzaak van de dagelijkse bruggenmiserie: er moeten immers veel meer kleine binnenvaartschepen rond Brugge, in plaats van minder grote. De huidige Dampoortsluis is aan vervanging toe en dient zo ontworpen te worden dat er een verbetering komt van de doorvaart rond Brugge. De geraamde kostprijs op vandaag is 65 miljoen euro.

Lissewege

Voor de ombouw van de N31 Expresweg in Brugge werden de voorbije jaren heel wat inspanningen geleverd. De doortocht van de N31 door Lissewege dient nog te worden aangepakt om ook op dit stuk het statuut van primaire weg waar te kunnen maken. De N31 zal ter hoogte van Lissewege vertunneld worden. De geraamde kostprijs bedraagt 100 miljoen euro.

Nog lange weg

"Om de economische poorten vlot bereikbaar te houden zijn extra inspanningen nodig, zowel voor het privaat als het openbaar vervoer. Om die reden vragen we Via-Invest om te onderzoeken of deze belangrijke duurzame weg- en waterwegprojecten via publiek-private samenwerking kunnen worden gerealiseerd. Projecten die niet alleen belangrijk zijn voor de economie, maar ook in het kader van de verkeersveiligheid en het milieu. Via-Invest krijgt nu de opdracht om samen met de betrokken infrastructuurbeheerders uit te diepen welke de volgende stappen in deze dossiers zijn en een timing te bepalen. Het Kenniscentrum PPS wordt belast met de finale toetsing en eindadvies over alle PPS-projecten. Op basis daarvan zal Via-Invest aan de Vlaamse Regering een voorstel voorleggen, maar dat kan nog enige tijd in beslag nemen," zegt Vlaams minister Hilde Crevits.

(FN-Meegedeeld-HC)

FN
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Haven    Verkeer    Mobiliteit    Politiek    CD&V;    Zeebrugge    Binnenstad    Lissewege    Zwankendamme    Dudzele    Hilde Crevits    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag