Nieuws uit de Brugse regio

Don McLean in Brugge: great to be here!


Brugge, zaterdag 17/11/2012. Voordat we ons zouden kunnen onderdompelen in de '40th Anniversary release of American Pie Tour', werden we getrakteerd op een voorprogramma van een 20-tal minuten. Don McLean had gevraagd aan de organisatie of ze voor een voorprogramma konden zorgen, liefst een vrouw en liefst een lokaal talent en dat werd Marjan Debaene. 'Ik ben een vrouw, zoals je ziet.' Ze is al 15 jaar bezig, lezen we op haar site (www.marjandebaene.com), en presenteert zich als een van de top singer-songwriters van België. 'Dit is het ideale moment om nieuw werk te brengen', zei ze. Geopend werd met 'Feel the Storm', gevolgd door 'State of Absurd'. Ik ben afkomstig uit West-Vlaanderen, Ieper, maar woont momenteel in het Leuvense. 'Soms jeukt het nog en schrijf ik een nummer over mijn geboortestreek'. Dit werd 'The Wild West'. Hierna kregen we nog 'Wolfish Times', het titelnummer van haar vorige plaat. We kregen ook een cover van Emmylou Harris voorgeschoteld, 'Where Will I Be'. Afgesloten werd met 'Sound of the Beat', het titelnummer van haar volgende plaat, als die er ooit komt, zei e nog. Een vrouwelijke troubadour, met een heldere en aangename stem. Country-invloeden waren degelijk merkbaar. Voor wie niet genoeg van haar kan krijgen, volgend optreden is in Beernem, nl. 3 December 2012: OC De Kleine Beer (foyer) - Beernem - w/band – 20u, geruggesteund door haar eigen band.

Don McLean

Dan werden de lichten bijgesteld, enkele kleinigheden veranderd op de set voor Don McLean, Mister American Pie. Intussen 67 geworden, zilverwitte haardos, gegroefd gezicht maar nog niets van zijn stem verloren. 'Fools Paradise', het openingsnummer begon niet al te best, zijn stem klonk verloren te midden van zijn begeleidingsband. De muzikanten uit Nashville, enorm getalenteerd, sfeervol het muzikale van de nummers brengend, maar statig op het podium. Een groot verschil met de country-ster Emmylou Harris haar band, enige tijd geleden te Brugge. Op het einde van het nummer werd er toch ietwat beterschap gehoord, het vocale kwam er meer uit. Toch het gevoel dat er iets beter kon afgestemd worden, best dat we Don's nummers zo goed kennen. Het kan ook aan ons (gehoor) gelegen hebben. We hebben toch enorm genoten, nu en dan meezingend.

Great to be here

'Great to be here in this auditorium, no, in this work of art', zei hij. 'It would also be wonderfull to be over-enthousiastic... These guys behind me are some great musicians from Nashville, an honour to hear them, maybe for the last time, so give them a warm welcome'. Hij zei ook nog dat hij blij was dat we geld wilden uitgeven voor 'a guy with his guitar on a podium, because you also can spent it otherwise on drugs or alcohol' grapte hij. Hij maakte ook nog eens reclame voor 'The Troubadour', zijn dvd, Dan werd 'Castles in the Air' ingezet. Voordien hadden we al enorm kunnen genieten van 'Everyday', gevolgd door een nummer over a lost Hobo, 'Homeless Brother'. Countryrocknummers afgewisseld met tintelende ballades. 'Jeruzalem', 'And I Love You So',... een goeie meer dan 90 minuten duurde zijn verjaardagstournee. Zeker ook niet te vergeten 'Crying' de cover van Roy Orbinson en natuurlijk 'Vincent', nog steeds kippenvel bij dit nummer, meezingend en nadien hier en daar gesnotter in het publiek. Starry starry nights, … a palet blue and grey, … In het palet van Don McLean, de levende legende met zijn wereldhits, variatie genoeg. Van stil en ingetogen zonder zijn begeleidingsgroep, tot uitbarstend, een bijna ouderwets rock en roll gehalte.

American Pie

Don sloot af met 'American Pie', in een lange versie, het publiek actief laten meezingend. Op een bepaald moment iets te lang, vond ik. Maak dit nummer toch niet kapot, dacht ik, net op dat moment schakelde hij in naar de 2 swingende bisnummers,duidelijk herkend door het publiek. Nog even zwaaiend naar zijn publiek nam hij afscheid. Ondanks het vele klappen en roepen, kwam hij niet meer terug, hij had zijn bissen al gegeven. Lichten gingen aan en wij huiswaarts na een Starry Starry Night.

(PS-Eigen Berichtgeving/Foto: PS)
De volledige fotoreportage vindt U hier...
Meer over Rock/Pop/...    Evenementen    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag