Nieuws uit de Brugse regio

Ijssculpturenfestival 2012: een tipje van de sluier opgelicht

Ijssculpturenfestival 2012: een tipje van de sluier opgelicht
Brugge, donderdag 15/11/2012. In de speciaal daarvoor opgetrokken ruimte voor het station van Brugge wordt momenteel door 30 ijsartiesten gewerkt aan een reeks bijzonder creaties die vanaf 23 november aan het grote publiek zullen worden getoond. Op basis van schetsen, modellen en meer wordt monumentaal werk verricht in een ijskoude en zeer gladde ruimte. Je waant je op een bouwwerf...

Moderne sprookjes

30 professionele ijskunstenaars uit maar liefst 12 verschillende landen vormen 300 ton kristalhelder ijs en 200 ton sneeuwijs om tot een feeŰriek decor en ze hebben daarvoor maar 5 weken tijd. De schat aan ijzige kunstwerken onder het dak van een reusachtige ijshall die dit jaar als thema Ice Magic meekregen, zijn ge´nspireerd op de verhalen van Harry Potter, The Lords of the Rings en The Hobbit.

Ambachtelijk

De handen en werktuigen van de kunstenaars bepalen hoe een kunstwerk ontstaat en elke artiest heeft daarbij zijn eigen bewerktechniek, zo konden we met eigen ogen vaststellen. Kettingzagen, boren en frezen moeten net als de kunstenaars zelf de ijzige koude binnen weerstaan. EÚn ding hebben alle kunstenaars wel gemeen; ze werken van boven naar onder toe. Voor het detailwerk gebruikt met de hand gewerkt, met beitels die eigenlijk bedoeld zijn voor houtbewerking terwijl andere kunstenaars het houden op kapmessen en enkele stoomstrijkijzers om de sculpturen te polijsten. Vraag is of de vrouwen van de kunstenaars op de hoogte zijn waar hun werkinstrumenten heen zijn?

(FN-Meegedeeld-Ice Magic/Foto: PS)
De volledige fotoreportage vindt U hier...
Meer over Techniek    Kunst    Tentoonstelling    Evenementen    Binnenstad    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag