Nieuws uit de Brugse regio

Jeugdraad organiseert mislukt jongerendebat


Audio Reportage
Jeugdraad organiseert mislukt jongerendebat
Brugge, woensdag 3/10/2012. Villa Bota en Jeugdraad Brugge organiseerden vanavond een evenement dat was aangekondigd als een bijzonder politiek debat, met jongeren, over jongeren, door jongeren. Helaas bleek het enige bijzondere aan het debat de vooringenomenheid van een deel van het publiek, dat duidelijk goed gepland had hoe de techniek achter het evenement te misbruiken, om mee bij te dragen om er een volslagen mislukking van te maken.

Overdekt skatepark eerst

Het begon echter al zwak, nog voor de techniek zijn gang ging: moderator Yannick poneerde een reeks stellingen waar de aanwezigen het allemaal roerend mee eens waren: geen debat dus. De "dringende nood aan een overdekte skatepiste" die de stad zou moeten bouwen was de schokkende openingsstelling van het langverwachte debat. Het lijkt ons alvast sterk dat "de" Brugse jongeren vooral daar van wakker liggen, maar ja... Alle jongerenpartijen vinden alvast wel dat die er zeker moet komen. Alleen Jasper Pillen (Open VLD) merkte op dat dat wat hem betreft alleen kan gebeuren samen met een privé investeerder. Ook over de andere stellingen, onder meer dat het alcoholverbod op termijn weer moet verwdijnen, bleek iedereen het roerend eens, voor het publiek dat op het eerste gezicht vooraluit medestanders bestond.

Tweet

En dan startte het echte debat, dat al even lauw werd opgediend als het voorgerecht. Drie sprekers over de nood aan voor jongeren betaalbare woningen. De reacties via Twitter – er was zwaar geďnvesteerd om het debat via het Internet uit te zenden om de jongeren nauwer te betrekken? – bleken zowat allemaal uit de zaal zelf te komen, waar afgegaan op de inhoud duidelijk op voorhand was afgesproken wie wanneer wat zou posten. En daarbij ging het meer over op de man dan de bal trappen, iets wat ook Jasper Pillen (Open VLD) was opgevallen. Ook toen het ging over de Brugse fuifruimte aan het Kraanplein, zonder de minste twijfel de grootste miskleun van het voorbije Brugse bestuur, werd door iedereen luidop geklaagd, maar wie voor die miskleun verantwoordelijk is, is ook na dit debat geen duidelijkheid bij de aanwezigen. Het debat moest duidelijk de kool en de geit sparen voor na de verkiezingen. Over wat in Brugge inzake jongerencultuur anders of beter moet: idem ditto: veel gepalaverd, weinig inhoud. Over het jongerenbeleid van de voorbije 6 jaar als geheel bleef het debat al helemaal stil, vandaar dat we achteraf Sanne Doms (sp.a), die ook vast stelde dat ze voor eigen volk praatte, zelf maar eens naar haar analyse vroegen en 'het kan zeker veel beter. Jongeren hebben nu de indruk dat ze tweede-, misschien zelfs derderangsburgers zijn in de stad. Maar in het dabat zelf hoorden we daar niet over dus. Het zou ook zelfkritiek geweest zijn...

Geen wonder dat de Brugse ouwe rotten in de Brugse politiek hun jongerenafdelingen weinig krediet en dus nog minder medezeggenschap geven: hun demonstratie die voor een politiek debat moest doorgaan, georganieerd door de jeugdraad zelf, uiteraard met subsidie, was helaas een maat voor niets.
En Villa Bota zelf tweette naar hun waarheid "veel volk" de wereld in: de organisatoren en sprekers niet inbegrepen moeten het pakweg 35 mensen geweest zijn (zie fotoreportage via link hieronder).

(FN-Eigen Berichtgeving)
De volledige fotoreportage vindt U hier...
Meer over Jongeren    Ruimtelijke Ordening    Politiek    CD&V;    N-VA    Groen    Open VLD    sp.a    Verkiezingen    Huisvesting    Sociaal    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag