Economie

Constructie van 30 nieuwe windmolens op Thorntonbank rond


Audio Reportage
Constructie van 30 nieuwe windmolens op Thorntonbank rond
Zeebrugge, vrijdag 3/8/2012. De 30 nieuwe turbines die het bedrijf C-Power vanaf midden maart aan het aanbouwen was op de Thorntonbank voor de kust van Zeebrugge zijn, 2 weken vroeger dan gepland en ondanks de vaak slechte weersomstandigheden van de voorbije weken, voltooid.

Sleuteljaar

2012 is het belangrijkste constructiejaar voor het 325 MW offshore windpark van C-Power op de Thorntonbank op 30 km van Zeebrugge. Eerder dit jaar werd reeds het 2000 ton zware offshore transformatorstation geÔnstalleerd en werd er een tweede 40 km lange zeekabel op het strand aan land gebracht. Na het pilootproject van de eerste zes turbines van 5 MW, die reeds operationeel zijn sinds 2009, begon men in maart met de installatie van 30 nieuwe turbines van 6,15 MW elk. Dit brengt de tot. capaciteit vh park op 215 MW. Op dit moment zijn er reeds 14 nieuwe turbines productief en ter voorbereiding van de installatie van de laatste 18 windturbines volgend jaar zijn ook alle funderingswerken reeds uitgevoerd en wordt de laatste hand gelegd aan de verbindingskabels ertussen.

Grootste ooit

"Met een totale investering van 1.29 miljard EUR is het Thorntonbankproject het grootste constructieproject dat op dit ogenblik in ons land in aanbouw is en dit project zal een zeer belangrijke bijdrage zal leveren aan de Belgische en Europese milieudoelstellingen rond hernieuwbare energieproductie en de vermindering van de CO2 uitstoot . Samen met onze drie hoofdaannemers zorgen we hiermee voor een tewerkstelling gedurende de constructieperiode van ongeveer 1400 jobs. Tel je er de onderaannemers bij, dan mag je dit aantal gemakkelijk verdubbelen. Daarnaast bouwen heel veel jonge medewerkers een grote ervaring op in de verschillende technische en organisatorische domeinen van de offshore windindustrie, die in de komende jaren in Europa een van de snelstgroeiende sectoren wordt," zegt Jaak Rutten, de CEO van C-Power.

Stroom voor 600.000 mensen

Het totale vermogen van het voltooid windpark zal 325 MW bedragen, wat volstaat voor de energievoorziening van 600.000 inwoners en het voorkomen van de uitstoot van 450.000 ton koolstof in het milieu. Dat is echter nog maar steeds 10% van de totale capaciteit die voor BelgiŽ nodig is om tegen 2020 de EU-doelstelling van 13% hernieuwbare energie te halen.

(FN-Belga Press Release/Foto: C-Power N.V., fotograaf Tom D'Haenens)
Meer op www.c-power.be
De volledige fotoreportage vindt U hier...
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Ruimtelijke Ordening    Milieu    Techniek    Zeebrugge    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag