Cultuur en evenementen

Concertgebouw brengt barbaarse schoonheid in nieuwe seizoen


Audio Reportage
Concertgebouw brengt barbaarse schoonheid in nieuwe seizoen
Brugge, vrijdag 11/5/2012. Misschien schrikt die titel wel een beetje af, wanneer je hem ziet staan. Maar het woord barbaars wordt hier vooral gebruikt in de betekenis die de Grieken en de Romeinen aan het woord gaven: vreemd, iets wat minder gekend is. Het zal waarschijnlijk niet bedoeld zijn als onbeschaafd en onderontwikkeld.
Net zoals voorgaande seizoenen krijgen we een mix van traditionele waarden en hedendaagse dingen die hun waarde nog dienen te bewijzen, maar volgens artistiek directeur Jeroen Vanacker wordt er toch duidelijk een ander muzikaal spoor bewandeld: volkscultuur, de grote emoties, volksverhalen gaan een centrale rol spelen.

Drukke kalender

Onder het traditionele rekenen we zeker Bach die in januari weer zijn academie krijgt. Ivan Fischer krijgt weer zijn domein. Wat boeiend kan worden is het driedaagse festival met de muziek uit het Gruuthuse handschrift met o.a. graindelavoix. In Chacun Son Sacre kijken we uit naar de wereldcreatie van José Navas en Het Brussels Philharmonic. Marc Minkowski en zijn Musiciens du Louvre buigt zich over 3 schubertsymfonieën en het Toyo String Quartet linkt Haydn met Bartók.
Het Rotterdams Philharmonsch Orkest en het Orchestre du Champs-Elisées zijn ook weerkerende waarden in het rode gebouw. Op blote voeten zal Patricia Kopatchinskaja, begeleid door het BBC Scottish Symphony Orchestra, het tweede vioolconcerto van Bartók spelen. Dans staat dan weer naar traditie centraal in December Dance en focust op het Noord-Europese danslandschap.
Vanaf volgend seizoen tekenen Cactus Muziekcentrum en Concertgebouw Brugge voor een jaarlijks terugkerende coproductie. In april wordt de charismatische Balkan-componist Goran Brégovic geprogrammeerd.

(Patrick Pieters-Eigen Berichtgeving)
Meer op www.concertgebouw.be
Contacteren via mail
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Economie    Concert    Dans    Klassiek    Kinderen    Muziektheater    Rock/Pop/...    Jongeren    Kunst    Evenementen    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag