Cultuur en evenementen

Salome Kammer: een stem zonder beperkingen

Salome Kammer: een stem zonder beperkingen
Brugge, zondag 1/4/2012. Zaterdagavond heeft de Duitse sopraan de aanwezigen in de kamermuziekzaal aangenaam verrast met de kwaliteit van haar optreden. Naast een mooie zangstem, bewees ze dat ze nog andere kwaliteiten in haar 'kammertje' zitten had. Zij bewees ook een uitstekende performer te zijn.
Voor de pauze kon je niet spreken van zingen in de strikte zin van het woord. Een vrouw die slaap- en gezondheidsproblemen had liet geluiden de ruimte in gaan, die we niet verwachtten op een concert. Typische babygeluiden bewezen dat ze boeiend kunnen zijn. Haar acteerprestaties en de uitdrukkingen op haar aangezicht maakten er een aangename aanvang avond van.

Cage

Na de pauze was het de beurt aan Aria van John Cage. Een van de kenmerken van deze Amerikaanse componist is dat hij een ander soort partituur gebruikte dan de gebruikelijke notenbalken die iedereen kent. Kammer nam haar boekje van haar standaard en toonde het (foto) aan het publiek: iedereen zag een mooi plaatje met kleurvlakken die de muzikant de nodige improvisatieruimte geeft.
Kurt Weill hoorden we ook in zijn typische cabaretstijl. Van Leonard Bernstein hoorden we op muziek gezette recepten.

Afsluiten deed ze met negen mooie folksongs van Luciano Berio. De twee volksliederen uit de Auvergne deden ons heel veel denken aan de liederen van Canteloube.
Na de uitstekende prestatie liet ze op haar eigen manier de hommel van Rimsky Korsakov zoemen in haar pas ontvangen boeketje.

(Patrick Pieters-Eigen Berichtgeving)

FN
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    Opinie    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag