Cultuur en evenementen

Concertgebouw 10 jaar jong


Brugge, zondag 26/2/2012. De feestweek begon vorige maandag 20 02 om 20u12 in het Concertgebouw met de gebruikelijke toespraken om de jarige te feliciteren. Burgemeester Patrick Moenaert werd opgevolgd door Vlaams minister president Chris Peeters. Daarna was het de beurt voor de muzikale lofbetuigingen. Die honneurs werden waargenomen door Les Concerts des Nations, één van de barokorkesten die onder leiding staan van de Spaanse grootmeester van de oude muziek, Jordi Savall. Niettegenstaande de perfecte uitvoering hadden we, en anderen met ons, het gevoel dat de barokmuziek van die avond niet de sterkte van het Concertgebouw weergaf. We hadden eerder een sterke creatie verwacht. Maar een niet gekend werk had waarschijnlijk niet die al lang uitverkochte zaal opgeleverd. Tot helemaal bovenaan waren bijna alle stoelen bezet.

Naast het openingsconcert waren we ook aanwezig op de slothappening op zondag 26 februari. Op 3 plekken van het Rode Gebouw werd gemusiceerd door musici die ,al dan niet door geboorte, een band hadden met Brugge.
Voor mij begon de dag met de pianist Daan Vandewalle die bewees zijn instrument te beheersen. Arne Deforce, die muziekgeschiedenis doceert aan het Brugse conservatorium en probeert hedendaagse muziek te promoten,stelde zijn werk op zijn eigen welbespraakte manier voor, waardoor hij bewees dat zijn cello een verlengstuk is van zijn boeiende persoonlijkheid.
Il Gardellino, met oa Jan De Winne en Marcel Ponseele durfden het aan om muziek van Piazzolla te spelen. Niet zo evident voor een ensemble waarvan we gewoon zijn om barokklanken te horen.
Jos Van Immerseel, die met zijn orkest Anima Eterna, sinds een paar jaar gehuisvest is in de Ezelpoort, reciteerde met Claron McFadden op klavecimbel, hammondorgel en een Steinway. Dat laatste was even wennen omdat we Van Immerseel niet zo dikwijls zijn aan een moderne piano, laat staan een hammondorgel horen.
Een andere Bruggeling, Chris Defoort, componeerde speciaal voor de 10de verjaardag van het Rode Gebouw Nonsense Poems op gedichten van Theodore Roethke. Ze werden gezongen door Claron McFadden die reeds eerder met Defoort had samengewerkt.

(Patrick Pieters-Eigen Berichtgeving)

FN
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag