Cultuur en evenementen

Romantisch hoogepunt in het Concertgebouw


Brugge, woensdag 14/12/2011. Het pianotrio gevormd door Antje Weithaas, viool, Quirine Viersen, cello en Silke Avenhaus, piano nam dinsdagavond in de kamermuziekzaal eerst een kijkje in de 20 ste eeuwse muziek met het pianotrio nr. 1 van de rus Dmitry Shostakovich, een werk uit 1923. Minder gekend werk dat door de 3 muzikale muzen mooi werd vertolkt.

Net voor de pauze werd de romantische geest hoorbaar door het 'Geistertrio' (1808) van Ludwig van Beethoven. In de programmabrochure stond vermeld dat Beethoven een haarfijne wisselwerking tussen piano, viool en cello wilde bereiken. Weithaus, Viersen en Avenhaus zouden heel goed met Ludwig overweg kunnen, want ze voerden zijn trio uit zoals hij wenste.

Maar het hoogtepunt van de avond was Schuberts pianotrio nr. 2 in Es. Dit is één van de meest gekende kamermuziekmelodieën uit de 19de eeuw. Zoals het in kamermuziek hoort, was elk instrument om beurt 'de leider' waardoor ze telkens de collega inleidden of samen uit de bol gingen. Op de eerste rij inde kamermuziekzaal werden we ook getroffen door de mooie klank van het instrument van Quirine Viersen. Het was werkelijk een avond die in het melomane geheugen hoog genoteerd zal blijven.

(Patrick Pieters-Eigen Berichtgeving)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    Klassiek    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag