Cultuur en evenementen

Benjamin Brittens 'War Requiem' in een goedgevuld Concertgebouw

Benjamin Brittens 'War Requiem' in een goedgevuld Concertgebouw
Brugge, zondag 13/11/2011. Het werk werd gecomponeerd voor de inhuldiging van de kathedraal van Coventry in 1962. Tijdens WO II werd het oorspronkelijk gebouw volledig gebombardeerd en tot puin herleid. (foto) Zaterdag stonden 106 muzikanten, 106 zangers en 42 kinderen garant voor een sublieme uitvoering. Het publiek werd trouwens enthousiast ingeleid door Simon Van Damme.

Opstelling

Het kinderkoor stond opgesteld op het balkon om de engelenklanken als het ware uit de hemel te laten komen. Het orkest van dienst was deFilharmonie onder leiding van Martyn Brabbins. De solisten waren Emma Bell, sopraan, Alan Oke,tenor en Florian Boesch, bariton. De sopraan stond opgesteld bij het volwassen koor.

Haar stem verdronk soms in het koor. Je moet als zanger heel wat kracht hebben om te kunnen tegen de golven van een 106 man tellend gemengd koor, het CBSO Chorus, in te zwemmen. Ze moest dan nog eens 106 muzikanten de baas. Maar niettegenstaande dat was het een voorstelling die grensde aan de perfectie. De twee mannelijke solisten moesten maar opboksen tegen 13 muzikanten van het kamerorkest van deFilharmonie.

Vlak voor het 'Libera Me' draaide de dirigent zich om naar het publiek om het aan te manen stiller te zijn. Misschien stoorde het gekraak en geluid van omslaande programmaboekjes hem wel een beetje te veel. Sommigen in het publiek lieten zich te gretig gaan met het omslaan van de pagina's en dan vooral bij de rustige passages. Als je er begon op te letten, stoorde het wel. Misschien kan boventiteling in zo'n geval de oplossing zijn!

Wie het concert nog eens wil bekijken, kan dat zeker nog doen op Canvas. 11 camera's stonden in de zaal opgesteld om de voorstelling op te nemen...

(Patrick Pieters-Eigen Berichtgeving)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    Klassiek    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag