Cultuur en evenementen

Applaus was minstens vier bisnummer waard

Applaus was minstens vier bisnummer waard
Brugge, donderdag 27/10/2011. Dinsdagavond waren er maar hier en daar enkele zitjes vrij voor het pianorecital van de Rus Grigory Sokolov.

In het programma van dinsdagavond bracht hij werk van Bach en Brahms. Hij bewees nog maar eens dat hij de beste levende concertpianist is. De manier waarop hij Bach uit zijn instrument toverde was adembenemend. Er zijn wel mensen die beweren dat Bach op de piano niet kan, maar hij heeft het toch gedaan. Oorspronkelijk waren het Italiaans Concerto en de Ouvertüre in Franse stijl werken die Bach gecomponeerd heeft voor Klavecimbel, maar vanavond hoorden we ze op een Steinway-piano. We zijn er zeker van, mocht Johan Sebastian in de zaal gezeten hebben dinsdag, hij aangenaam verrast zou zijn van de dynamiek die in zijn werk werd gelegd. Op een klavecimbel is elke noot even sterk.

Brahms kwam na de pauze. De overgang naar zuivere romantische muziek kwam er door de variaties op een thema van Händel. Drie intermezzi opus 117 waren dan een perfecte afsluiter van het recital waaraan Sokolov nog 4 bisnummers breide.
Na de pauze kwam Jeroen Vanacker nog melden dat er een hoorapparaat storing veroorzaakte met de snaren en vroeg mensen met een hoorapparaat het stiller te zetten of eventueel uit te zetten. De essentie van een concertbezoek, nl luisteren, werd hier voor enkelen problematisch.

(Patrick Pieters-Eigen Berichtgeving)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    Klassiek    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag