Economie

Open Bedrijvendag: minister Schauvliege bezoekt Carcoke-site


Audio Reportage
Open Bedrijvendag: minister Schauvliege bezoekt Carcoke-site
Zeebrugge, zondag 2/10/2011. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V;) heeft deze morgen in het kader van de Open Bedrijvendag een bezoek gebracht aan de Carcoke-site in Zeebrugge.
De minister opende er een energiepark bestaande uit een windturbine en zonepanelen, die de saneringswerken in de toekomst van groene energie moet voorzien: de komende 10 jaar zullen pompen en filters nog grond- en oppervlaktewater moeten schoonmaken, nu de meeste grondschoonmaakoperaties rond zijn.

Voorgeschiedenis

De productie van cokes en elektriciteit sinds het einde van de 19de eeuw leidde tot een zware verontreiniging van de Carcoke-site met teer, cyanides, asbest, benzeen, cadmium, In 2003 verwierf de overheid de oude cokesfabriek Carcoke voor een symbolische euro. De sanering van de terreinen bleek een titanenwerk en sinds de start van de sanering in 2004 werden al meer dan 100.000 ton stenen, 8.000 ton slib, 15.000 ton vuurvaste stenen en meer dan 100.000 ton verontreinigde bodem opgeruimd, gesaneerd en gerecycleerd. Het sloopwerk kostte 10 miljoen euro en de saneringskost bedraagt bijna 50 miljoen euro. Recent werd onder een dikke laag beton nog een verstopte dumpplaats van teer ontdekt. De bijkomende kost voor de sanering van dat teerbekken alleen al wordt op nog eens 10 miljoen euro geraamd.

Innovatie

De oude gas- en cokesfabriek Carcoke was hightech en innovatief in 1898 en minister Schauvliege wil die mentaliteit ook weerspiegeld zien in haar saneringsaanpak anno 2011. Nieuwe onderzoeks- en saneringstechnieken werden toegepast en beoordeeld. Meer dan 80 procent van de gesloopte materialen werd hoogwaardig hergebruikt en grote partijen verontreinigde grond werden na sanering heraangewend op de site.

Energie

"Met de opening van het zonne- en windenergiepark zetten we een nieuwe mijlpaal in de sanering van de site. Doelstelling is om voldoende energie op te wekken voor de waterzuivering van het verontreinigde grondwater en de werking van de kantoren," zei Vlaams minister Joke Schauvliege. De windmolen heeft een vermogen van 10 KW en het zonnepanelenpark van 25 KW. Midden 2012 zal de 15 ha grote site reeds gedeeltelijk vrij zijn voor nieuwe havenontwikkelingen maar de waterzuivering zal nog jaren blijven doorgaan."

(FN-Meegedeeld-JS en Eigen Berichtgeving/Foto:FN)
De volledige fotoreportage vindt U hier...
Meer economisch nieuws

Meer over Economie    Haven    Zeebrugge    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag