Cultuur en evenementen

Duitse Anne Freitag wint Musica Antiqua concours


Audio Reportage
Duitse Anne Freitag wint Musica Antiqua concours
Brugge, zondag 14/8/2011. In de kamermuziekzaal had de prijsuitreiking plaats van de muziekwedstrijd Musica Antiqua. Vier finalisten dongen vanaf 15 uur zaterdagmiddag voor de zo gegeerde eerste plaats. Het ging om twee gambaspelers: Lucile Boulanger (Fr) en Myriam Rignol (Fr) een traversospeelster Anne Freitag (D)en een cellist Yoru Yamamoto (Japan).
De eerste plaats ging, niet onterecht, naar de Duitse Anne Freitag op traverso (houten barokdwarsfluit). Waarschijnlijk stond de jury voor een moeilijke keuze want alle vier de finalisten bewezen in de voorrondes hun plaats in de finale waard te zijn.

Blackout

Maar voor de japanner liep het in de finale niet zo goed af. In het eerste deel van zijn zesde cellosuite van J.S. Bach kreeg hij een blackout en diende hij te herbeginnen. Misschien was een partituur voor hem beter geweest. Maar blijkbaar was hij zodanig bewust het werk uit zijn hoofd te kunnen spelen, dat hij het niet nodig vond. Iedereen die hem in de vorige rondes had beziggehoord, was er trouwens ook zeker van. Het lot heeft er anders over beslist. Volgens de Nederlandse Marieke Spaans, die ook een verleden heeft in de wedstrijd. Toen het gebeurde zagen we haar zeggen 'arme jongen!'. Klaarblijkelijk heeft dat uit het hoofd spelen, dat deze keer dus falikant afliep, ook een hele voorgeschiedenis.

Andere prijzen

Er was ook een publieksprijs en die viel te beurt aan Myriam Rignol met haar traversospel. Ook de EUBO (European Union Baroque Orchestra) gaf een bescheiden prijs van 1000 euro aan Anne Freitag.

(Patrick Pieters-Eigen Berichtgeving)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    Klassiek    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag