Cultuur en evenementen

Sensualiteit en een rechtzaak op het MAfestival


Audio Reportage
Sensualiteit en een rechtzaak op het MAfestival
Brugge, zondag 7/8/2011. De O.L.-Vrouwkerk was zaterdagavond de ideale ruimte om de soms 'schunnige' passages uit het hooglied van Salomon, op muziek gezet door grootmeesters als o.a. Clemens Non Papa, Palestrina en Lassus, aan de talrijke oude muziek-liefhebbers aan te bieden. Bij momenten was het als kwam de muziek recht uit de hemel.

Stile Antico

Voor deze mooie klanken zorgde het 13-koppige ensemble 'Stile Antico'. Iedereen was het er achteraf roerend over eens dat ze vanavond een subliem concert te horen kregen. Reacties als 'Als we vanavond de hemel gehoord hebben, wil ik er ook naartoe' en 'Nu geloof ik dat engelen bestaan' bewezen dat het concert van vanavond er één was van de bovenste plank. Eén waar nog lang zal over nagepraat zal worden, ondermeer door een Nederlandse dame uit Middelburg, die met de fiets naar Brugge was gekomen. Ze zei geen 'kenner' te zijn, maar wilde persé de polyfone klanken komen beluisteren.

De Zaak Jezus

Het laatavondconcert in de begijnhofkerk was van een ander soort. 'De Zaak Jezus' was een geënsceneerde versie van de Mattheüspassie van Heinrich Schütz. Vijf als magistraat verklede zangers zongen de originele passie van de Duitse componist uit de 17de eeuw (Foto). Een passieverhaal,wat normaal als een bloedernstig gegeven wordt beschouwd, was hier doorspekt met een aantal humoristische spitsvondigheden, waar ook de grote man, waar het hier over ging, een glimlach zal hebben uitgelokt. Niettegenstaande de humor, was hier helemaal geen sprake van spot, integendeel. De regie van Jan Van Den Bossche, die zelf in zijn jeugdige jaren van de toneelmicrobe is gebeten, zette karakters neer die spijt toonden van datgene wat ze de wereld hadden aangedaan door Jezus te veroordelen en terecht te stellen...

(Patrick Pieters-Eigen Berichtgeving/Foto: PP)

Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    Theater    Klassiek    Muziektheater    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag