Cultuur en evenementen

Brugse kinderen maken muzikale remake van 2001 A Space Odyssey


Audio Reportage
Brugse kinderen maken muzikale remake van 2001 A Space Odyssey
Brugge, vrijdag 20/5/2011. In het kader van een Vel tegen Vel project van Brugge Plus hebben drie Brugse klassen samen met componist George De Decker zelf een nieuwe soundtrack gecreŽerd voor enkele beelden uit de film †'2001 A†Space Odyssey' van Stanley Kubrick en die vanavond opgevoerd in het Concertgebouw.

Rustig

De leerlingen van het 2de middelbaar van de Middenschool van het GO! Assebroek, een 6de middelbaar van T.I.H.F.- Maricolen en een 4de middelbaar van St.-Jozef Humaniora bleven er opvallend rustig bij, tot verbazing van leerkrachten en ouders. De opvoering, waarbij gebruik werd gemaakt van heel wat alternatieve instrumenten en absoluut niet van de originele soundtrack van de film, oogstte terecht een daverend applaus.

Luisteren naar het origineel

Aansluitend konden de leerlingen het concert van het Brussels Philharmonic onder leiding van Michel Tabachnik de originele orkestwerken beluisteren die Kubrick in 1968 uitkoos voor de filmklassieker. Het was een mooi concert met voor de pauze de balletsuite Gayaneh van Aram Katchatourian. Hier konden we de overbekende Sabeldans horen waar hij infeite thuis hoorde, nl als onderdeel van een balletsuite. Het uit 1942 AtmosphŤre vanvan de Hongaars-Oostenrijkse componist GyŲrgy Ligeti bracht verschillende atmosferen in de zaal. Je kreeg zelfs de indruk dat de dirigent een krant omsloeg bij het draaien van de pagina's van zijn immens grote partituur.

Na de pauze hoorde het publiek het bekende 'Also sprach Zarathustra' van Richard Strauss. Dit werk is gebaseerd op het gelijknamige boek van Nietsche.
De afsluiter van het concert bracht ons naar Wenen, waar we aan de oevers van de mooie blauwe Donau konden mijmeren over de komende vakantie of het publiek deed denken dat ze op 1 januari in het Kulturverein in de Oostenrijkse hoofdstad het nieuwjaarsconcert bijwoonden.

De Brussels Philharmonic bewees hier in Brugge dat het kon concurreren met andere grote orkesten op deze aardbol.

(PP/FN-Eigen Berichtgeving/Foto: FN)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    Klassiek    Onderwijs    Kinderen    Jongeren    Assebroek    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag