Cultuur en evenementen

deFilharmonie overtuigt met violist Pekka Kuusisto

deFilharmonie overtuigt met violist Pekka Kuusisto
Brugge, zondag 27/3/2011. Het programma in het Concertgebouw op zaterdag 26 maart kreeg als titel 'De Zevendes' mee. Het Vlaamse orkest deFilharmonie speelde onder leiding van de Finse dirigent Hannu Lintu de zevende symfonie van Jean Sibelius en de zevende symfonie van Sergei Prokofiev.

Daartussen in brachten ze het vioolconcerto van Magnus Lindberg. De symfonie van Jean Sibelius werd op een bezielde manier gebracht: de symfonie , die normaal uit vier aparte delen bestaat werd hier in één vloeiende beweging, alsof het maar één uit één deel bestond, kreeg van het publiek terecht een hartig applaus. De zevende van Prokofiev, die bij momenten uit een Disneyfilm kon komen, werd mede door de slagwerksectie als een daverend werk voorgesteld.

Ook moderne luik oogst applaus

Tussen de twee symfonieën hoorden we het vioolconcerto van de nog levende Finse componist Magnus Lindberg, uit 2006 en ook hier ging het aanwezige publiek uit de bol voor een voortreffelijke uitvoering van een werk van een hedendaags componist. Het was moeilijk om in het werk te komen, als je denkt aan het vioolconcerto van Beethoven of dat van die andere Fin, Sibelius, waar de viool heerlijk melodisch uit de hoek komt en aan het instrument een glansrol geeft. Maar eens gewoon aan de moderne zetting van Lindbergs werk en eens de blazers hun intrede deden, was het hek van de dam en kon het meesterwerk gesmaakt worden in zijn volle glorie.

(Patrick Pieters-Op Locatie)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    Klassiek    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag