Cultuur en evenementen

Stile Antico: smaakmaker voor het MAfestival

Stile Antico: smaakmaker voor het MAfestival
Brugge, zondag 27/2/2011. Zaterdagavond, 26 februari, stonden 13 mensen, alleen met hun stem, op het grote podium van de concertzaal van het Concertgebouw in Brugge.
Iedereen was het er over eens dat de zangers enkel nog de vleugeltjes nodig hadden om echte engelen te zijn.

De avond begon weer meet een schitterende inleiding van Ignace Bossuyt die in een halfuurtje de bijna onmogelijke taak had om uit te leggen wat Polyfonie is. Op een, zoals we van hem gewoon zijn, schitterende manier heeft hij zijn taak volbracht. De aanwezigen konden goed voorbereid en met 'het water in de oren', richting concertzaal gaan.

Om acht uur verschenen de in het zwart geklede engelen op het podium en dompelden het publiek onder in een hemel van polyfone klanken van Palestrina en Monteverdi afgewisseld met enkele Gregoriaanse gezangen.

Zoals het bij polyfonie hoort te zijn, hoorden we één mooie stem, en dat niettegenstaande de 13 mensen op het podium.
Wie 'Stile Antico' opnieuw wil horen in Brugge kan dat op zaterdag 6 augustus in de O.L.Vrouwekerk.

Het concert was een smaakmaker voor het komende MAfestival in augustus dat, als we de programmabrochure die in de hall van het Concertgebouw voor het grijpen lag, mogen geloven, opnieuw een zomerse belevenis zal worden.

Nieuwe initiatieven, zoals Fringe in samenwerking met het festival van Utrecht, waarin jonge ensembles zich mogen voorstellen, een creatie van het Blindman-ensemble, gevestigde waarden zoals Roel Dieltiens op cello en Christophe Rousset opklavecimbel, laureaten uit vorige concours van het festival en nog zoveel meer. Je zult het allemaal kunnen horen van 5 tot 13 augustus in Brugge. Op zondag 7 augustus staat Lissewege weer op zijn kop om MA te ontvangen.
Het grootste Brugse instrument, zijn monumentale beiaard, zal ook dit jaar een rol spelen in het jaarlijkse muziekgebeuren: op zaterdag 6 augustus slaat Jean-Pierre Hautekiet op het klavier en op 13 augustus is het de beurt aan stadsbeiaardier Frank Deleu.

Dit jaar zijn de Internationale Wedstrijden Musica Antiqua voor traverso, viool, cello en viola da gamba. De preselectie en de halve finale vinden plaats in het Provinciaal Hof op de Markt in Brugge en zijn gratis te beluisteren.
De finale gaat door in het concertgebouw op 13 augustus samen met het orkest Les Agrémens.

(Patrick Pieters-Eigen Berichtgeving)
Meer op www.mafestival.be
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    Lissewege    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag