Cultuur en evenementen

Het Cambini Kwartet en topklarinettiste Nicola Boud


Brugge, zondag 21/11/2010. Joseph Haydn, die het strijkkwartet zowat vorm gaf, kwam als eerste aan bod op het stemmige kamermuziekconcert voor een niet zo talrijk opgekomen publiek.

Het eerste werk dat we konden horen was het strijkkwartet in Es op 64 nr. 6. Alleen kenners zullen misschien weten wat al die cijfers en letters betekenen, maar je hoeft het helemaal niet te kennen om te hebben aangevoeld dat het werkje op een heel lichte, speelse en vrolijke manier werd vertolkt door Julien Chauvin en Karine Crocquenoy op viool, Pierre Eric Nimylowycz op altviool en Atsushi Sakai op cello.

Het tweede werk was van een componist waar nog niemand van gehoord had tenzij hij de CD van het kwartet had gekocht. Hyacinthe Jadin (1776-1800), die de Franse revolutie bewust meemaakte en zelfs een werk schreef voor de eerste herdenking van de executie van Lodewijk XVI. Niettegenstaande hij op 25-jarige leeftijd overleed, liet hij een omvangrijke lijst werken na waaronder het strijkkartet in a opus 3 nr.3 dat vandaag werd gespeeld. Jadin kende blijkbaar het werk van Haydn goed want veel van hetwerk draagt zijn stempel. Joseph Haydn wordt niet voor niks de vader van het strijkkwartet genoemd.

De Australische klarinettiste, Nicola Boud, speelde samen met het Cambini Kwartet, op een historische klarinet het klarinetkwintet in A, K. 581 van Mozart. Boud beheerste haar instrument op een zodanige manier dat iedereen aan haar riet gekluisterd was. Iemand van het publiek noemde haar zelfs één van 's werelds beste klarinettisten. Misschien heeft hij het wel bij het rechte eind.

(Patrick Pieters-Op Locatie)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag