Cultuur en evenementen

Nationaal orkest van BelgiŽ bracht Lalo en Mahler


Brugge, dinsdag 16/11/2010. Dinsdagavond 16 november stond het podium van het Concertgebouw volledig gevuld met het NOB. Op het programma stonden 2 werken: het celloconcerto van Eduard Lalo en de vierde symfonie van Gustav Mahler.

Voor de pauze soleerde de cellist Rapheal Wallfisch in het concerto van deze romantische Franse toondichter die vooral bekend geworden is door zijn vijfdelig vioolconcerto Symphonie Espagnole. Dat dinsdag gepoogd werd om ander werk van Lalo te promoten, kon niet overtuigen van de waarde van het werk. Er zat weinig animo in het concerto, niettegenstaande de cellist zijn uiterste best deed om het eerder gewone werk te vertolken. Het is te verstaan waarom het werk minder wordt uitgevoerd. Zonde dat er zoveel muzikanten opgetrommeld worden voor iets wat nooit meer een meesterwerk zal worden.

Na de pauze daarentegen heeft het NOB Gustav Mahler alle eer aangedaan met zijn vierde symfonie met sopraan Hendrickje Van Kerckhove. Dat haar stem misschien iets te licht uitviel met zo'n groot orkest is het enige wat er aan te merken was. De dirigent Walter Weller wist hier de klemtonen op de juiste plaats te leggen. Alle eer ook aan de verschillende solisten in het orkest die bij momenten het kille herfstweer deden vergeten. Het publiek apprecieerde het ook en beloonde het orkest met een lang applaus.

Het verwonderde een Engelse vrouw dat er geen gejuich en geroep in de richting van het orkest werd gestuurd. Ze vertelde dat zoiets in Londen altijd bij een appreciŽrend applaus hoort.

(Patrick Pieters-Op Locatie)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag