Cultuur en evenementen

Assebroekse componist Alexander Makay stelt werk voor in Reyelandtzaal


Audio Reportage
Assebroekse componist Alexander Makay stelt werk voor in Reyelandtzaal
Brugge, zaterdag 13/11/2010. De Bruggeling met Hongaars bloed ademt, speelt en componeert muziek. Zelf een voortreffelijk gitarist, geeft hij ook les in het Brugse conservatorium en de academie van Wevelgem. Donderavond stelde hij zijn composities voor in de Ryelandtzaal in Brugge voor.

Zoals hij zelf zegt zijn het geen monumentale werken, maar zijn ze met een muzikaal hart gemaakt. De reden om zijn composities te maken kunnen heel verschillend zijn. Zo componeerde hij een werk bij de geboorte van zijn oudste zoon Goran en maakte hij een Hongaarse rapsodie met invloeden van de zigeunermuziek uit het land van zijn vader. Muziek heeft hij met de paplepel meegekregen via zijn moeder en zijn oma die tandarts was en die nog tot hoge leeftijd Chopin op haar piano speelde.

Op achtjarige leeftijd ging hij, zoals zoveel jongeren naar de muziekschool en kreeg hij de smaak van muziek spelen en later componeren echt te pakken bij zoverre dat hij nu muziek ademt.

Zijn muziek kan helemaal zijn voorliefde voor grootmeester Bach, niet wegsteken. Zo gaf hij een van zijn werken de titel 2138: geen futuristisch werk dat de tijdsgeest van het jaar 2138 weerspiegelt, maar een cijfercominatie die de letters van de naam van de Johann Sebastian weergeeft: 2=B, 1=A,3=C,8=H. Op die manier treed hij in het voetspoor van anderen die hem iets dergelijks voordeden zoals Jan Pieterszoon Sweelinck, Liszt, Schumann,

Makay, de bezieler achter de gratis concerten 'Podium voor de Passie' die iedere maand gratis concerten aanbiedt in de Brugse Orgelzaal, stelde zijn werk voor aan iedereen die het wilde horen. Betalen hoefde ook hier niet: een ingesteldheid die Makay typeert: muziek en cultuur mag niet iets zijn dat enkel maar voor geld beschikbaar wordt, maar iedereen heeft er recht op of je nu rijk bent of arm.

Drie muzikanten stonden Alexander bij tijdens het concert: Jan de Vliegher aan het klavecimbel en het orgel, Frederik Stijns op barokviool en Frederik Neyrinck aan de piano.

(Patrick Pieters-op Locatie)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag