Cultuur en evenementen

Seikyo Kim is nieuwe chef-dirigent van Symfonieorkest.vlaanderen


Audio Reportage

Brugge, woensdag 10/11/2010. Het in de Westmeers in Brugge gevestigde symfonisch orkest trad dinsdag 9 november voor het eerst aan met zijn nieuwe chef-dirigent in het Brugse Concertgebouw.

Het debuut van de in Japan geboren en op 15 jarige leeftijd naar de Verenigde Staten uitgeweken dirigent bracht Mozart en Schumann. Van Mozart was er eerst de symfonie nr. 34 en het klarinetconcerto, uitgevoerd door Ronald Van Spaendonck. Vlamingen zouden vergeten dat er nog anderen dat concerto verbluffend kunnen vertolken dan Walter Boeykens. Het publiek was laaiend enthousiast en riep hem terug op het podium voor een bisnummer wat hij dan ook deed: Hommage Manuel de Falla van de Hongaarse componist Bela Kovacs.
Het sluitstuk van de avond was de derde symfonie van Robert Schumann bijgemaamd de 'Rheinische'. Hier liet het 52 mannen en vrouwen tellende orkest zich van zijn beste kant horen. Een ontzettend mooi uitgevoerde symfonie. De nieuwe dirigent verdiend hier veel lof voor zijn boeiende uitvoering. Het publiek liet achteraf dan ook horen hoe uitgelaten en enthousiast het was.

We konden achteraf met Seikyo Kim praten. De Moldavische violiste Patricia Kopatchinskaja bracht Kim met het orkest in contact waardoor alles begon. Pieter Wispelwey en zijn mentor, de wereldberoemde dirigent Seiji Ozawa, waren ook mensen die zijn levenspad hebben doorkruist. Voor hem is het belangrijkste muziek maken met gedreven muzikanten, of het nu wereldberoemde orkesten zijn of niet.

(Patrick Pieters-Op Locatie)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag