Cultuur en evenementen

Minister Schauvliege: jaarlijks 400.000 euro extra voor Concertgebouw


Audio Reportage
Minister Schauvliege: jaarlijks 400.000 euro extra voor Concertgebouw
Brugge, maandag 27/9/2010. Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege is bezig met een grondige hertekening van de grote cultuurinstellingen en wil in het kader van die hervorming ook het Concertgebouw in Brugge betrekken. 'Omdat het Concertgebouw inmiddels voor zowel (klassieke) muziek, muziektheater en dans - ook internationaal – al een sterke reputatie heeft verworven maar ook het potentieel heeft om zich verder uit te bouwen als landelijke en internationale presentatieplek. In dat kader stel ik vanaf volgend jaar 400.000 euro recurrent ter beschikking.'

Het Concertgebouw behoort daarmee op weg om samen met de Vlaamse Opera, het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, deFilharmonie, het Vlaams Radio Orkest/het Vlaams Radio Koor, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), het Museum Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) en deSingel en Ancienne Belgique in Brussel tot "de groten" te horen. Elke van die Vlaamse grote instellingen krijgt bij de erkenning een opdracht mee, waarbij ze zich als voortrekker moeten richten tot het gehele Vlaamse cultuurlandschap én een internationaal luik moeten invullen, waarbij ze er garant voor staan dat hier in Vlaanderen ook internationaal werk getoond kan worden.

"Tot nog toe ontving het Concertgebouw jaarlijks 2,630 miljoen euro. De injectie van 400.000 euro betreft extra middelen die al bij de opmaak van het regeerakkoord voorbehouden waren," zegt de minister. "Belangrijk in de globale hertekening is dat we tot een betere afstemming komen tussen de eigen Vlaamse kunstinstellingen en kijken waar zich opportuniteiten voordoen. In dat plaatje hoort het Concertgebouw thuis, dat omwille van zijn uitmuntende infrastructuur een meerwaarde biedt.' De minister "stuurt hiermee een signaal naar het Concertgebouw, dat de gedane inspanningen worden gewaardeerd en dat er op termijn samen kan gekeken worden hoe we het Concertgebouw tot één van de grote instellingen kunnen maken", wat uiteraard in een nog veel ruimere subsidiepot zou resulteren.

De eerste reactie vanuit het Concertgebouw grenst aan het gevoel van euforie...

(FN-Meegedeeld-VlaReg)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag