Cultuur en evenementen

Hongaars en Russisch succes in finales muziekwedstrijd MAfestival


Audio Reportage

Brugge, zondag 15/8/2010. Zaterdag kon het publiek van Mafestival de finales van de klavecimbel en de pianoforte wedstrijd bijwonen in het Concertgebouw.

Petra Sonlai wint Pianoforte

Voor pianoforte ging de eerste en de publieksprijs naar de Hongaarse Petra Sonlai. Het publiek was het er laaiend over eens dat ze het verdiende. Voor haarzelf kwam de overwinning als een volslagen verrassing: 'niet elke voorstelling loopt uiteraard op dezelfde manier. Zelfs ik werd bij momenten verrast over hoe ets precies klonk en dat het publiek dit zo heeft geapprecieerd... ' zei de dolgelukkige winnares, die in het verleden overigens alleen wedstrijden op Steinway piano's heeft gewonnen. Het was het eerste concours op pianoforte dat ze won.

Petra Somlai werd in 1981 geboren in Hongarije. Ze begon haar studies op de leeftijd van 6 jaar, en vervolgde haar studies in het Bella Bartok conservatorium in Boedapest waar ze afstudeerde als dirigent en pianiste. In 2000 werd ze toegelaten tot de Franz Liszt Academy of Music (Boedapest) waar ze haar studies afrondde in 2007. Gedurende die laatste jaren, legde ze zich meer en meer toe op de authentieke interpretatie van oude muziek op historische instrumenten.

Maxim Emylyanchev publieksfavoriet klavecimbel

Voor het klavecimbelluik was er geen eerste prijs, maar het publiek vond dat de Rus Maxim Emylyanchev de prijs verdiende. Voor zijn uitvoering van het klavecimbelconcerto had hij de samenstelling van het orkest aangepast en dirigeerde hij zelf van achter zijn klavecimbel.

De volledige uitslag van het concours 2010:

Pianoforte

Eerste prijs: Petra Somlai
Tweede prijs: Olga Pashchenko
Derde prijs: Ksenia SemŽnova
Laureaat: Anthony Romaniuk
Prijs van het publiek: Petra Somlai

Klavecimbel

Tweede prijs: Ex aequo Kazuya Gunji en Maxim Emelyanychev
Derde prijs: Ex aequo: Paolo Zanzu en Stanislav Gres
Prijs van het publiek: Maxim Emelyanychev

(Patrick Pieters-Op Locatie)

Met dank aan jurylid Alexei Lubimov voor de simultaanvertaling van het interview met Maxim Emylyanchev.
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag