Cultuur en evenementen

MAfestival loopt op zijn laatste benen

MAfestival loopt op zijn laatste benen
Brugge, zaterdag 14/8/2010. Zondag wordt het festival afgesloten maar vrijdag was het middagconcert er een dat we mogen inkaderen en ophangen. Gustav Leonhardt speelde , niettegenstaande zijn hoge leeftijd (°30-05-1928), een schitterend klavecimbelrecital. Zoals altijd nam hij heel statig plaats achter zijn klavecimbel en alsof het niets was toverde hij de mooiste klanken uit zijn klavecimbel. Leonhardt kreeg een heel hard applaus van het talrijk opgekomen publiek in de kamermuziekzaal die tot op de bovenste verdieping bezet was. Alleen al door zijn verdienste op het gebied van de traditionele uitvoeringspraktijk verdiend de man ieders waardering.

Turcaria 1683

Het avondconcert in de Sint-Jakobskerk was multicultureel. Stefaan Grondelaars (redakteur bij de Standaard) schrijft daarover het volgende in het programmaboek van het festival: 'Vladimir Ivanov en zijn groep Sarband beperken zich in hun Concert – waarin Weense barokmuziek en Turkse strijdliederen geconfronteerd worden tegen de achtergrond van de Turkse belegering van Wenen in 1683 – alvast niet alleen maar tot de Turqueries uit de Westerse muziek.' Westerse muziek werd inderdaad afgewisseld met muziek op authentieke Turkse instrumenten.

Thomas Höft, een Duitser die regelmatig producties verzorgt in Graz met Nicolaus Harnoncourt, declameerde op een verbluffende manier Oostenrijkse oorlogstrotse teksten. Mustafa Dogan Dikmen nam de Turkse kant voor zijn rekening.

Van Barok tot Flamenco

Het derde concert, dat oorspronkelijk ging doorgaan in de foyer van de stadsschouwburg, ging door in de Ryelandzaal . Twee Spaanse gitaristen, Rafael Bonavita op barokgitaar en Rafael Catalá op klassieke en flamencogitaar, speelden mooie gitaarliteratuur van de 17de eeuw tot vandaag. Een mooie nocturne om de dag af te sluiten.

De illustratie is een tekening van de hand van Bert De Keyser waarover we eerder in onze reportages reeds spraken. Voor meer van zijn werk kunt u terecht op www.bertdekeyser.be .

(Patrick Pieters-Op Locatie)
Meer op www.bertdekeyser.be
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag