Cultuur en evenementen

MAfestival: Cage zaait zelfs nu nog verwarring in Concertgebouw


Brugge, woensdag 11/8/2010. Een walking dinner kent waarschijnlijk iedereen, maar het middagconcert op woendag was een walking concert waar ook van het publiek gevraagd werd lawaai te maken.

Tien klavecimbels stonden in het rond opgesteld, Uit luidsprekers kwamen stemmen en drie videoschermen toonden filmmateriaal dat in feite niks met de muziek te maken had. De tien klavecinisten deden zogezegd hun ding, maar alles was uitgeschreven en uitgedacht in 1969 door het enfant terrible van de muziek: John Cage.
Wie naar het Rode Gebouw afzakte om een mooi in het oor liggend muziekwerk te beluisteren, was er aan voor de moeite. Wie eenmaal op de scene terechtkwam, zag een wirwar van mensen waartussen de klavecimbels en de bijhorende muzikanten stonden opgesteld. Het klavecimbelspel kon je enkel horen als je naast het klavier stond. Iedereen mocht praten en hier en daar hoorde je belgerinkel van GSM-s en zingende mensen. Een heel aparte ervaring.

Avondconcert

's Avonds kon je in de Sint-Walburgakerk vier gambisten, één percussionist en vier in traditionele Sardische klederdracht uitgedoste zagers horen. De serene klanken van de viola da gamba wisselden af met de uit Sardinië afkomstige zagers die telkens naar mekaar gericht, religieuze polyfone zang ten gehore gaven. Een ongewoon concert dat door velen gesmaakt werd. Van een enkeling hoorde je smadelijk vertellen dat het festival geen folkfestival was en dat de vertoning helemaal niet in het rijtje concerten zou passen. Niks is echter minder waar, want zoals Vittorio Ghielmi in de inleiding duidelijk maakte lag de zang aan de basis van de polyfonie.

De concerten op woensdag waren van een heel hoog gehalte. De mindere akoestische eigenschap van de Walburgakerk deed daar zelfs niet van af. De bijwijlen ruwe stemmen van de zangers kwamen heel goed tot hun recht.

(Patrick Pieters-Op Locatie)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag