Cultuur en evenementen

Een dag met noorderburen bij MA: Johanette Zomer schittert


Audio Reportage
Een dag met noorderburen bij MA: Johanette Zomer schittert
Brugge, dinsdag 10/8/2010. Het begon maandagmiddag in de kamermuziekzaal met de klavecinist Frederik Haas. Hij vertolkte werk van Couperin en Rameau. Je kon de spreekwoordelijke muis horen lopen waar de muziek heel stil werd of verdween. Veelal heb je het stilte-en pauze-gekuch en –gekreun dat maandagmiddag achterwege bleef. Dat zegt iets over de discipline van het publiek, maar ook over de kwaliteit van de muziek. Bij de Suite in sol van Rameau kreeg het derde deel de naam 'La Poule'. Je kon wel degelijk de kip in het hoenderhok horen rondkakelen. Knap van Rameau en ook van Haas.

Johanette Zomer

's Avonds was de Karmelietenkerk the place to be. Sopraan Johanette Zomer en het trio Cristofori met Arthur Schoonderwoerd, pianoforte, Bruno Coeset, cello en Jochen Grüner, viool muziek brachten uit de tijd van hét schandaalkoppel uit het begin van de 19de eeuw in Engeland: Lord Nelson en Lady Hamilton. Zomer vulde de kerk met haar hemelse stem begeleid door de drie instrumenten. Schoonderwoerd speelde met heel zijn lichaam en je zag de emoties die de muziek losweekte op zijn expressief aangezicht. Spelen met je hele lichaam heet dat! Je zag iedereen met opgetrokken aangezicht de kerk verlaten.

Johanette Zomer sprak even met ons in de gangen van het Karmelietenklooster, onder meer over haar band met Brugge, waar ze haar professionele carrière ooit startte maar vooral uiteraard over haar muzikale beleving.

Getekend

De muzikanten werden nauwlettend in de gaten gehouden door Bert De Keyser, een kunstenaar is die niet bang is om grote dingen te doen, maar die hier indrukken van het concert aan zijn tekenpapier toevertrouwde. Onze illustratie is één van de tekeningen, die hij maakte van Johanette Zomer, één van de vele grootheden uit de muziekwereld hij reeds vereeuwigd heeft. Hij is in Bozar zowat een deel van het decor geworden en de voorbije jaren heeft hij het vastleggen van indrukken bij concerten tot deel van zijn levenswerk gemaakt.

(Patrick Pieters-Op Locatie/Afb: Johanette Zomer getekend door Bert De Keyser)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag