Cultuur en evenementen

Instrumentenbouwer Chris Maene wint Gulden Spoor


West-Vlaanderen, dinsdag 6/7/2010. De laureaat van de Gulden Spoor voor economische uitstraling 2010 is bekend. Niemand minder dan instrumentenbouwer Chris Maene wordt dit jaar bekroond

De Beweging Vlaanderen-Europa vzw reikt elk jaar haar Gulden Spoor voor economische uitstraling uit aan een verdienstelijke personaliteit die een opmerkelijk spoor trekt op het sociaal-economische terrein. De symbolische onderscheiding gaat dit jaar naar Chris Maene voor zijn niet alledaags palmares op een terrein waar cultuur en economie elkaar ontmoeten.

Van generatie op generatie

Chris Maene komt uit een echte familie van instrumentenbouwers en leerde de knepen van het vak van zijn ouders Albert Maene en Zulma Doutremoigne uit Ruiselede. Al op zijn 16de creŽerde hij zijn eerste klavecimbel en op zijn 21ste bouwde hij een kopie van een fortepiano uit 1794. Vandaag levert Chris Maene in zijn atelier met zijn medewerkers een groeiende productie van klavecimbels en fortepiano's met een afzet over de hele culturele wereld. Maene Instrumentenbouw vertegenwoordigt immers een ervaring van meer dan 70 jaar die een wereldwijde faam opgeleverd heeft inzake restauratie en bouw van historische klavierinstrumenten.Enkele jaren geleden kreeg het atelier Maene als enige wereldwijd de toestemming om een replica te bouwen van de allereerste Steinway-piano uit 1836. De replica van dit mythische instrument dat aan de basis ligt van het Steinway-imperium wordt vandaag over de hele wereld gebruikt voor de meest prestigieuze concerten. In het huidige Chopin jaar 2010 slaagde Chris Maene er in om nog een andere jarenlang gekoesterde droom en allesbehalve evidente uitdaging in werkelijkheid om te zetten, met name de bouw van een replica van het lievelingsinstrument van deze componist, de historische Pleyel concertvleugel uit 1843

De uitreiking van de Gulden Sporen kadert binnen de activiteitencampagne voor de 11-daagse Vlaanderen Feest! ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag. Recente voorgangers van de nieuwe Gulden Spoordrager zijn o.m. Eddy Bruyninckx, Antoon Dieusart, Jan-Pieter Denul, Peter Leyman, Frans Crols, Urbain Vandeurzen, GabriŽl Fehervari en Dirk Vyncke.

Chris Maene ontvangt zijn Gulden Spoor tijdens een feestelijke plechtigheid op 11 juli om 18 uur in het Stadhuis van Roeselare.

(FN-Meegedeeld-ADM)
Meer op www.vlaandereneuropa.eu
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag