Cultuur en evenementen

Een gouden trio op het Brugse concertpodium


Brugge, zaterdag 15/5/2010. Zaterdag hadden de Russische violiste Viktoria Mullova, de Nederlandse cellist Pieter Wispelwey en de Zuid-Afrikaanse pianist Kristian Bezuidenhout het podium van de Concertzaal ingepalmd om de klanken van twee Haydn trio's en n Schuberttrio de zaal in te spelen.

Voor de pauze speelden de drie topmuzikanten het eerder eenvoudige werk van Joseph Haydn die als een van de grondleggers van het genre wordt gezien. De trio's nr. 43 en 44 zijn in vergelijking met het pianotrio van Franz Schubert dat na de pauze werd vertolkt eenvoudiger van structuur. Schubert schreef het werk een jaar voor zijn dood in 1827.

Mullova, Bezuidenhout en Wispelwey haalden elk het beste uit hun instrument. Viktoria speelde datgene wat Joseph en Franz bedoeld hebben. Kristian betokkelde bijwijlen de wit zwarte toetsen van de wondermooie pianoforte alsof het breekbaar porselein was, op andere passages kon hij er niet hard genoeg op slaan. Pieter liet zijn barokcello zinderen tussen zijn op het instrument geknelde knien. Bij het trio van Schubert is de rol van de cello heel indrukwekkend, maar het blijft wel samenspel met drie instrumenten.
Bezuidenhout kent Brugge trouwens goed, want hij haalde in 2001 de eerste prijs n de publieksprijs op het pianoforteconcours van Musica Antiqua.
Het concert was voor het publiek een staande ovatie waard en voor de drie musici was dat dan weer een bisnummer waard.

(Patrick Pieters-Op Locatie)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag