Cultuur en evenementen

El Bacha speelt de nieuwe Pleyel piano in


Audio Reportage
El Bacha speelt de nieuwe Pleyel piano in
Brugge, zaterdag 24/4/2010. Dat de pianobouwer Chris Maene niet aan zijn proefstuk toe is, bewees hij reeds met zijn replica van de eerste Steinway in 2006 en zaterdagavond is dan zijn kopie van de eerste concertvleugel van Pleyel ingespeeld door Abdel Rahman El Bacha (Foto) in de concertzaal van het Brugs Concertgebouw. Dat El Bacha een voortreffelijk pianist is, hoeft geen betoog en hij vond het een eer, om een kopie van het instument waar Chopin himself zou kunnen op gespeeld hebben, te mogen inspelen.

Volgens Jan Christiaens, musicoloog, auteur van het boek Steinway 170 en één van inleiders van de concerten stelt: 'het eventjes wennen aan de Pleyelklank voor de luisteraar uit de 21ste eeuw, die gewoon is de Steinwayklank te horen.
Afgezien van de parelende klank van het instrument is het een heel mooi meubel in vurig gevlamd hout, iets heel anders dan het kille zwart dat we van een piano gewoon zijn.'

El Bacha speelde werk van Chopin en Schumann. Hoewel het hier om twee tijdgenoten gaat, hoorde je de persoonlijke noot van de componist die op een voortreffelijke wijze de zaal werd ingespeeld. Tijdens de overbekende dodenmars uit de tweede pianosonate van Chopin kon je ook de adem van elke toehoorder in de zaal horen.

(Patrick Pieters-Op Locatie)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    Literatuur    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag