Cultuur en evenementen

Mattheuspassie vult Sint-Jakobskerk


Audio Reportage
Mattheuspassie vult Sint-Jakobskerk
Brugge, zondag 21/3/2010. Zondagmiddag 16 uur was de Brugse Sint-Jakobskerk, op een handvol stoelen na, volledig gevuld voor de uitvoering van de Mattheuspassie van Johan Sebastiann Bach. De versie die zondag werd uitgevoerd is een relatief late versie van het werk, nadat de meester zelf aanpassingen aan eerdere versies had aangebracht. We konden een versie horen die uitgevoerd is in de Thomaskirche in Leipzig, waar Bach kantor was, op goede vrijdag 30 april 1736.

Collegium de Dunis en het Kortrijks Vocaal Ensemble waren de volwassen gemengde koren. In het eerste deel werd ook een kinderkoor ingezet met 15 kinderen uit het Brugse conservatorium. Het geheel stond onder leiding van Ignace Thevelein. De gebruikte instrumenten waren allemaal periode-instrumenten en Vincent Lesage, tenor, als evangelist en Frank Heirman, bariton, als Christus waren naast Hilde Coppé, sopraan, Gunther Vandeven,alt, Phillip Defrancq, tenor en Benoit Giaux, bas waren als solist te horen.

Al die stemmen zaten heel goed in de passie, maar countertenor Gunter Vandeven zette de overbekende aria 'Erbarme dich' heel gevoelig neer. Hier en daar zal waarschijnlijk wel een druppeltje gevoeld hebben.

Achteraf zagen we een glunderende Ignace Thevelein als op wolken door de kerk schreiden. Waarschijnlijk zal met de laatste noot uit zijn partituur ook de laatste stressfactor de kerk uitgelopen zijn. Hij zag er voldaan uit.

(Patrick Pieters-Op Locatie)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag