Cultuur en evenementen

Het Vlaams Radio Koor in het Concertgebouw op zaterdag


Brugge, zaterdag 20/3/2010. Daar waar vrijdag het Vlaams Radio orkest de dienst uitmaakte, was het zaterdag de beurt aan het Vlaams Radio koor: zij zongen werk van Eric Whitacre, Leonard Bernstein, Jef Neve en Jukka Linkola. Voor de pauze kon het koor schitteren zoals het hoorde met werken hen waard, de selectie uit West-Side Story na de pauze was niet echt het ding waar het koor groter van werd.

Het werk wat er uit sprong waren de Chichester Psalms van Bernstein: een in 1965 geschreven werk in opdracht van de Zuid-Engelse bisschopsstad Chichester. Bij de muzikanten zagen en hoorden we Bart Naessens, organist in de Sit-Gilliskerk, componist, dirigent van het Brugse koor Vagantes Morborum en Leraar aan het Lemmensinstituut. Zoals Bernstein had vooropgesteld, diende in het werk een jongenssopraan de tweede psalm te zingen verwijzend naar de heldere stem van koning David. Alexander van de Weghe van het knapenkoor In Dulci Jubilo uit Sint-Niklaas heeft deze opdracht glansrijk vervuld.

Van Jef Neve konden we luisteren naar het Agnus Dei, waar Neve zelf het koor begeleidde aan de piano. Het was volgens Neve een nieuwe versie van het Lam Gods dat het oude in vraag stelt door reflecties van een nieuwe Maria Magdalena.
Het laatste werk was van de Finse componist Jukka Linkola. 'Ilo' was een eerder komisch werk dat alle registers van de menselijke stem opentrok.

(Patrick Pieters-Op Locatie)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag