Cultuur en evenementen

Brahms en Xenakis in het Concertgebouw op vrijdag


Brugge, vrijdag 19/3/2010. Misschien een ongebruikelijk programma: een laat romanticus en een 20ste eeuws componist. De Brussels Philharmonic onder leiding van Michel Tabachnik schitterde weer eens in de concertzaal van het Rode Gebouw.
Waarschijnlijk was het publiek geen homogene groep. Enerzijds had je waarschijnlijk de mensen die voor Brahms kwamen en anderzijds liefhebbers van de 20ste eeuwse muziek.

Jan Christiaens begon zijn inleiding: 'Wie komt er voor Brahms? en Wie komt er voor Xenakis?' Hij ging er dus reeds van uit dat het publiek verdeeld zou zijn.
Voor de pauze stonden twee werken op het programma. Enerzijds de tragische Ouverture van Johannes Brahms. Het orkest bewees dat het bij de groten hoort.
Pianist Jan Michiels was in het tweede werk solist in Synaphai, pianoconcerto van Iannis Xenakis. Hier dienden we af te stappen van het beeld dat bij de grote meerderheid van de muziekliefhebbers een pianoconcerto is, namelijk een driedelig orkestwerk met een traag deel tussen twee snelle delen.Hier ging het maar om één deel en de solist was hier niet de man die moest tonen hoe virtuoos hij was, maar de man die samen met het orkest een klankwolk, zoals Jan Christiaens het in zijn inleiding noemde, door de zaal zou blazen.

Na de pauze konden we dan de 2de symfonie van Johannes Brahms, waarvan hij zelf zei dat hij nog nooit zo iets droevigs had geschreven, in al zijn glorie beluisteren. Het vroegere VRT-orkest heeft nog maar eens bewezen onder leiding van Michel Tabachnik, een orkest te zijn waarvan de leden allemaal van dezelfde noot eten.

(Patrick Pieters-Op Locatie)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag