Cultuur en evenementen

Vandaag 40 jaar Scola Gregoriana Brugensis


Audio Reportage
Vandaag 40 jaar Scola Gregoriana Brugensis
Brugge, zaterdag 13/3/2010. Vandaag, zaterdag 13 maart, starten de reeks jubileumconcerten van het veertigjarige Brugs koor dat wekelijks de hoogmis in de Karmelietenkerk in Brugge opluistert met Gregoriaanse gezangen.

Wat ooit begon in 1970 als het opvullen van een leemte in de Brugse Kathedraal, is sinds 1996 uitgegroeid tot een niet meer weg te denken zangeenheid in de kerk van de ongeschoeide Karmelieten in de Ezelstraat in Brugge. Niet alleen het koor is 40 jaar, maar de dirigent is ook reeds zo lang dezelfde: Roger Deruwe. Ooit organist in de Brugse kathedraal staat reeds 40 jaar voor het koor.

Hij begon zijn muzikale traject aan het Brugse conservatorium. Vervolgens ging hij zijn instrument, het orgel, verder vervolmaken aan het Gentse conservatorium. Het Renaat Veeremanskoor lag onder zijn hand van 1958 tot 1986.
Hij was muziekleraar aan het atheneum van Eeklo en in de Sint-Andreasnormaalschool in Brugge.

De witte en zwarte toetsen van de orgels van de Brugse Sint-Jacobskerk, de H. Bloedbasiliek en de Sint-Salvatorskathedraal hebben ooit zijn vingers aangevoeld.

Concerten

Het eerste concert gaat door in de Karmelietenkerk in Brugge op 13 maart om 20 uur, op 8 mei in de Potteriekerk, 24 mei opnieuw in de Karmelietenkerk en op 25 november in de Sint-Walburgakerk in Brugge.
Voor het volledige programma verwijzen we naar de website van de Scola Gregoriana Brugensis www.scolagregoriana.com .

(Patrick Pieters-Eigen Berichtgeving)
Meer op www.scolagregoriana.com/jubileum40_nl.php
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag