Cultuur en evenementen

Eerste klasconcerten verbazen de jongsten in het Concertgebouw


Audio Reportage
Eerste klasconcerten verbazen de jongsten in het Concertgebouw
Brugge, maandag 22/2/2010. Een hele meute kinderen uit het eerste leerjaar, afkomstig uit de hele provincie, zakten maandag samen met hun leerkrachten af naar het bekende Rode Gebouw op het Zand in Brugge, om zich te laten inwijden in klankbeleving. De kinderen mochten zelf muziek, klank, geluid, gerucht maken en er waren een drietal momenten waar de kinderen vergast werden op een concertje.

Muziek maken met stokjes op bloempotten van verschillende grootte en dus met een andere toonhoogtes, doe wel een 'echt' muziekstuk opleverden, toonden de kinderen dat je niet altijd een 'echt' instrument nodig hebt, om muziek te maken. Een klarinettiste, die speelde zonder mondstuk een houten kist met snaren, een soort kastpiano, zonder voorkant en deksel. Op de snaren lagen haarborstels, een windmolentje, een bankkaart, aluminiumfolie, waamee snaren werden aangeslagen, bewreven, gestreeld, de kinderen luisterden geboeid. En dat was de bedoeling, als voorbereiding om ook zelf aan de slag te kunnen, soms ook letterlijk, onder leiding van mensen van Musica.

De organisatie had de eerste klasconcerten duidelijk heel degelijk voorbereid, maar toch spraken wij een onderwijzeres, die het vorig jaar nog beter vond.

Na ongeveer een uur luisteren, kijken en musiceren zat de voormiddag er op en kon ons klasje, nadat ze een concertgebouwtoeter hadden gekregen, hun boterhammetjes naar binnen werken. Tussen twee happen konden we enkel kinderen en hun ervaringen wereldwijd laten maken.

(Patrick Pieters-Op Locatie)
Meer van Patrick Pieters op de pagina Klassiek!

Meer over Concert    
afdrukken Afdrukvriendelijke versie mailenMail permalink naar dit bericht

Reageer via Facebook of twitter

Tweet

Vandaag